Δύσκολη εξίσωση σε πολλά μέτωπα για τον Ερντογάν

Δύσκολη εξίσωση σε πολλά μέτωπα για τον Ερντογάν

Στο 19% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι της μακράς πολιτικής σταδιοδρομίας του βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καλούμενος να διαχειρισθεί αλλεπάλληλες κρίσεις, από την ανησυχητική πορεία της οικονομίας μέχρι και την απειλούμενη προσφυγική κρίση μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Στο κρισιμότερο ίσως μέτωπο, αυτό της οικονομίας, οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να πιέσει την κεντρική τράπεζα προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής φρούδες. Η επιμονή του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων και διατήρηση υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών προκάλεσε νέο κύμα φόβου στην αγορά, με τη λίρα να σημειώνει νέα υποχώρηση και την κεντρική τράπεζα να εκφράζει φόβους για «δολαριοποίηση» της οικονομίας, καθώς ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι θα στρέφονται στην ασφάλεια των ξένων νομισμάτων. Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού, που έχει φθάσει το 19%, πλήττει άμεσα τα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, σοβαρό πλήγμα στη δημοτικότητά του κατάφερε η ελλιπής διαχείριση των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στην Τουρκία. Η αδυναμία της πυροσβεστικής να περιορίσει την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών σε ορισμένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου αποδίδεται από τους ψηφοφόρους όχι τόσο στις τοπικές αρχές, όσο στην κυβέρνηση στην Αγκυρα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο θάνατος τουλάχιστον 78 ανθρώπων στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψαν και αυτές τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Παράπονα φέρεται να εκφράζουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι και για τις ελλείψεις στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα την Τετάρτη στην Τουρκία ξεπέρασαν τις 20.000, με 165 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία της χώρας. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Τουρκία, που παραμένουν πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, προμηνύουν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και για το κυβερνών κόμμα AKP και τον πρόεδρο Ερντογάν. Στο μεταξύ, πραγματικό πογκρόμ με στόχο Σύρους καταστηματάρχες στην τουρκική πρωτεύουσα σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα βίαια επεισόδια είχαν ως αφορμή τους τον θάνατο 18χρονου Τούρκου κατά τη διάρκεια συμπλοκής με νεαρούς Σύρους πρόσφυγες. Κάτοικοι του προαστίου της Αγκυρας βγήκαν στους δρόμους και πυρπόλησαν συριακά καταστήματα, αναζητώντας Σύρους για να τους ξυλοκοπήσουν. H  αστυνομία προχώρησε σε 78 προσαγωγές. Παρότι το περιστατικό είχε περιορισμένη έκταση, η τουρκική κοινωνία μοιάζει εξουθενωμένη από τον συνδυασμό υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και προσφυγικής κρίσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης Ερντογάν. Η προοπτική προσφυγικού κύματος προσφέρει, όμως, πίστωση χρόνου και μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για τον Ερντογάν. Οπως έκανε και προ διετίας, ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τον δισταγμό των Ευρωπαίων να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων από το Αφγανιστάν, επιβάλλοντας τους δικούς του όρους και χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες σαν πιόνια για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών αλλά και μικροπολιτικών του συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή