Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς η χαοτική κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τον ανάγκασε να προσανατολιστεί προς παράταση της παραμονής των Αμερικανών στρατιωτών πέραν της 31ης Αυγούστου, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταφορά των ομοεθνών του και των Αφγανών που έχουν βίζα, ενώ οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει υπέρβαση μιας «κόκκινης γραμμής» από πλευράς ΗΠΑ.
«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν την παρουσία τους, αυτό σημαίνει ότι θα παρατείνουν την κατοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», προσέθεσε.
Μιλώντας την Κυριακή, στο τρίτο τηλεοπτικό του διάγγελμα μέσα στην εβδομάδα που μεσολάβησε από την επικράτηση των Ταλιμπάν, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι «η μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ θα είναι δύσκολη και επίπονη», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η παραμονή των 6.000 στρατιωτών της χώρας του που έχουν αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί η παράταση, αλλά διεξάγονται συζητήσεις», δήλωσε σχετικά.
Πιέσεις από τον Τζόνσον
Οπως έγινε γνωστό από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης, διαδικτυακής συνόδου κορυφής της ομάδας G7 για το Αφγανιστάν, θα πιέσει τον Τζο Μπάιντεν για παράταση.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς πλησιάζει η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, και δεν θα ήθελε το αφγανικό πρόβλημα να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Παρότι η φυγάδευση Δυτικών και Αφγανών από την Καμπούλ επιταχύνθηκε την Κυριακή, ένα νέο αιματηρό επεισόδιο χθες το πρωί ήρθε να περιπλέξει την εκκένωση. Αφγανός φρουρός, από τα πρώην μέλη του αφγανικού στρατού που δεν παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν, αλλά συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στη φύλαξη του αεροδρομίου, έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών, όπου ενεπλάκησαν Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες. Παρέμενε άγνωστο μέχρι χθες ποιοι εκτόξευσαν πυρά εναντίον των Αφγανών φρουρών. Την προηγούμενη εβδομάδα, είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αεροδρόμιο από πυροβολισμούς ή καθώς ποδοπατήθηκαν, στις χαοτικές σκηνές που διαδραματίστηκαν.
Στο μεταξύ, μαχητές των Ταλιμπάν ανακατέλαβαν τρεις περιοχές στη βόρεια επαρχία Μπαγλάν τις οποίες είχαν θέσει προσωρινά υπό τον έλεγχό τους ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, ο βασικός όγκος των οποίων έχει συγκεντρωθεί στη δυσπρόσιτη κοιλάδα Παντσίρ. «Ο εχθρός τελεί υπό πολιορκία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας ότι η ηγεσία του κινήματος επιθυμεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον στρατιωτικό ηγέτη του αντι-Ταλιμπάν μετώπου, Αχμάντ Μασούντ. Εξάλλου, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και κάλεσε τους Ρώσους να μεσολαβήσουν για την ειρήνευση στην Παντσίρ.
Συγκίνηση προκάλεσε, τέλος, η είδηση ότι Αφγανή έφερε στη ζωή ένα κοριτσάκι μέσα στο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μόλις την είχε μεταφέρει από την Καμπούλ στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία. Στη διάρκεια της πτήσης η έγκυος αντιμετώπισε επιπλοκές και ο πιλότος χρειάστηκε να κατέβει σε χαμηλότερο ύψος για να αυξηθεί η πίεση μέσα στην καμπίνα, αλλά στο τέλος όλα πήγαν κατ’ ευχήν.