ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί μένουν στην Ασία, διαμηνύει η Χάρις

Οι Αμερικανοί μένουν στην Ασία, διαμηνύει η Χάρις

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε χθες τη Σιγκαπούρη, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στα ερωτήματα που διατυπώνονται γύρω από τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Χάρις υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την περιοχή, στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την Κίνα.

«Θα έχουμε πολύ χρόνο να αναλύσουμε όσα σχετίζονται με την αποχώρησή μας από το Αφγανιστάν», δήλωσε η Χάρις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Χσιέν Λονγκ. 

«Αλλά τώρα εστιάζουμε στο πώς θα απομακρύνουμε από τη χώρα τους Αμερικανούς πολίτες, τους Αφγανούς που εργάστηκαν μαζί μας και τους ευάλωτους Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Αυτό αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό μας μέλημα».

Σειρά συμφωνιών

Ανακοινώνοντας σειρά συμφωνιών συνεργασίας με τη Σιγκαπούρη, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «κοινό όραμα ελευθερίας στον Ινδικό και Ειρηνικό». Το Πεκίνο αντιμετώπισε την επίσκεψη αυτή, αλλά και τη συνέχειά της, την ιστορική επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στο Βιετνάμ, σήμερα, υπό το πρίσμα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού. 

«Οι ΗΠΑ θέλουν να ελκύσουν αυτές τις χώρες ώστε να σχηματίσουν μια ζώνη ανάσχεσης της επιρροής της Κίνας. Αλλά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν θέλουν να επιλέξουν ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ και έτσι οι ευσεβείς πόθοι των ΗΠΑ θα διαψευσθούν», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» σε κύριο άρθρο, το οποίο προσάπτει στις ΗΠΑ «ψυχροπολεμική σκέψη» και «απόπειρες διχασμού». 

Κατά την παραμονή της στη Σιγκαπούρη, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Tulsa», επισημαίνοντας στο πλήρωμα πόσο κομβικό ρόλο διαδραματίζει η περιοχή για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. «Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι σημαντικός, η περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την ευημερία των ΗΠΑ», είπε. «Πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας του 21ου αιώνα θα γραφτεί για την περιοχή στην οποία υπηρετείτε. Θέλουμε να είμαστε εμείς εκείνοι που θα κατευθύνουν και θα διαμορφώσουν την Ιστορία. Και εσείς, υπηρετώντας, θα συμβάλετε σε αυτό», σημείωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.