Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από ισραηλινά πυρά

Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από ισραηλινά πυρά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Παλαιστίνιος έφηβος 15 ετών σκοτώθηκε χθες από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, το παιδί πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης υπόπτου στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της Ναμπλούς, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά από οροφές κτιρίων. Οι στρατιώτες αντιμετώπισαν επίσης ρίψεις τούβλων και άνοιξαν πυρ εναντίον του 15χρονου, την ώρα που ετοιμαζόταν να τους πετάξει κομμάτι τσιμέντου από ψηλά.

Στόχους της Χαμάς έπληξε εξάλλου τα ξημερώματα της Τρίτης η ισραηλινή αεροπορία σε αντίποινα της εκτόξευσης εμπρηστικών μπαλονιών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Τα ισραηλινά F16 είχαν στόχους εργαστήριο κατασκευής όπλων της Χαμάς, σήραγγα κάτω από τα σύνορα με το Ισραήλ και υπόγειες εγκαταστάσεις αυτοσχέδιων πυραύλων.

Η νέα όξυνση σημειώνεται την ώρα που η εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Μαΐου, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η νέα κρίση στη Γάζα και τα Κατεχόμενα απειλεί να επισκιάσει την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. 

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες, με το ισλαμικό πολιτικό κίνημα να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις παρελκυστικές τακτικές της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για μόνιμη εκεχειρία και την άρνηση του Μπένετ να άρει το ασφυκτικό εμπάργκο κατά της Γάζας. Τη Δευτέρα η Αίγυπτος ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενη προβλήματα στην τήρηση της εκεχειρίας.

Το Σαββατοκύριακο, Παλαιστίνιος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά Ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στα σύνορα με τη Γάζα. Τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι φέρονται να εκτόξευσαν εμπρηστικά μπαλόνια από τη Γάζα προς το Ισραήλ, προκαλώντας τρεις πυρκαγιές, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Ισραήλ. Την ίδια ημέρα στο χωριό Σαλέμ της Δυτικής Οχθης Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν κατ’ οίκον έρευνες για τον εντοπισμό νεαρών, οι οποίοι πετροβόλησαν αυτοκίνητο Ισραηλινού πολίτη στον εποικισμό Αλόν Μορέχ, κοντά στη Ναμπλούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή