Άχμαντ Μασούντ: Δεν σταματάμε την μάχη κατά των Ταλιμπάν

Άχμαντ Μασούντ: Δεν σταματάμε την μάχη κατά των Ταλιμπάν

«Δεν τίθεται ζήτημα να σταματήσει η μάχη»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοί που αντιστέκονται στους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ «δεν θα σταματήσουν τη μάχη», δήλωσε ένας από τους ηγέτες της αντίστασης, ο Άχμαντ Μασούντ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν.

«Δεν τίθεται ζήτημα να σταματήσει η μάχη. Η αντίστασή μας εδώ, στο Πανσίρ, μόλις που αρχίζει», λέει ο γιος του διοικητή Άχμεντ Σαχ Μασούντ, επιφανούς ηγέτη της αφγανικής αντίστασης που δολοφονήθηκε το 2001, σε συνέντευξη που έδωσε στις 21 Αυγούστου στο Paris Match.

Ερωτηθείς σχετικά με τις φήμες περί παράδοσης των μαχητών του στους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν περικυκλώσει την κοιλάδα του Πανσίρ, ο Μασούντ τις χαρακτήρισε «προπαγάνδα» και «παραπληροφόρηση». 

Το σαββατοκύριακο, εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης, ένας από τους ηγέτες του οποίου είναι ο Άχμαντ Μασούντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κίνημά του είναι έτοιμο να αντισταθεί σε κάθε επίθεση των Ταλιμπάν, αλλά και να διαπραγματευτεί μ’ αυτούς τους τελευταίους για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των πλευρών. 

«Το να μιλάμε είναι ένα πράγμα. Μπορούμε να μιλάμε. Σε όλους τους πολέμους, μιλάμε. Όμως το να παραδοθούμε είναι κάτι διαφορετικό. Και σας επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για τους διοικητές μου και για μένα, να παραδοθούμε», δήλωσε ο Μασούντ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται στο Paris Match «άνθρωπος της ειρήνης». 

«Δεν θα δεχθώ ποτέ μια ειρήνη που θα έχει επιβληθεί μόνο και μόνο για να υπάρξει σταθερότητα», επαναλαμβάνει. 

«Δεν μπορώ εξάλλου να ξεχάσω το ιστορικό λάθος αυτών από τους οποίους, πριν από μόλις οκτώ ημέρες στην Καμπούλ, ζητούσα όπλα. Μου τα αρνήθηκαν. Και τα όπλα αυτά, αυτό το πυροβολικό, αυτά τα ελικόπτερα, αυτά τα άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής, είναι σήμερα στα χέρια των Ταλιμπάν!», τονίζει.

Οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν στις 15 Αυγούστου την Καμπούλ, ελέγχουν σχεδόν όλη τη χώρα, όμως ένας θύλακος αντίστασης έχει σχηματιστεί στην κοιλάδα του Πανσίρ, γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης με επικεφαλής τους Άχμαντ Μασούντ και Αμρουλάχ Σάλεχ, αντιπρόεδρο της ανατραπείσας κυβέρνησης. 

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν τη Δευτέρα πως έχουν περικυκλώσει το Πανσίρ, ωστόσο προτιμούν τη διαπραγμάτευση από τις μάχες. 

Στα πέντε χρόνια που οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν, από το 1996 έως το 2001, το Πανσίρ ήταν μία από τις σπάνιες περιοχές που οι «φοιτητές της θεολογίας» ουδέποτε έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή