Στο Ανόι η Χάρις με το βλέμμα στο Πεκίνο

Στο Ανόι η Χάρις με το βλέμμα στο Πεκίνο

Προσέγγιση του Βιετνάμ με στόχο την από κοινού πίεση στην Κίνα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση φιλίας προς το Βιετνάμ εξαπέλυσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στην πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου του Λευκού Οίκου στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας με το βαρύ παρελθόν. Σχεδόν μισό αιώνα μετά την ήττα των αμερικανικών στρατευμάτων στο Βιετνάμ, στην οποία συνετέλεσε και η υποστήριξη της Κίνας, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού, εκμεταλλευόμενη τον ανταγωνισμό Κίνας – Βιετνάμ για τις θαλάσσιες ζώνες στη Νότια Σινική Θάλασσα. 

Η Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουέν Χουάν Πουκ, με τον οποίο συζήτησε την προοπτική σύσφιγξης των σχέσεων, ακόμη και της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να πιέσουμε, να εντείνουμε τις πιέσεις προς το Πεκίνο ώστε να συμμορφωθεί με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Πρέπει να αντιπαρατεθούμε στον εκφοβισμό και στις υπερβολικές διεκδικήσεις του Πεκίνου», δήλωσε η Χάρις πριν από την έναρξη της συνάντησης. Ηταν η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών που η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος χρησιμοποίησε τόσο σκληρή γλώσσα απέναντι στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Βιετνάμ, με έμφαση στην ενίσχυση του λιμενικού και της ακτοφυλακής, ενώ χθες η Χάρις προσέφερε ακόμη 24 σκάφη της ακτοφυλακής, βάσεις ελλιμενισμού, εκπαίδευση των λιμενικών και άλλες κοινές ενέργειες για την ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της χώρας. Η Χάρις ανακοίνωσε επίσης τη δωρεά επιπλέον ενός εκατομμυρίου εμβολίων της Pfizer, ανεβάζοντας το ύψος της αμερικανικής δωρεάς εμβολίων στο Βιετνάμ στα 6 εκατομμύρια. Ωστόσο, στη διάρκεια της τρίωρης καθυστέρησης άφιξης της αντιπροέδρου στο Βιετνάμ, Κινέζος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας και ανακοίνωσε τη δωρεά 2 εκατομμυρίων κινεζικών εμβολίων. Νωρίτερα, η Κούβα είχε δεσμευθεί ότι θα μεταβιβάσει στο Βιετνάμ την τεχνογνωσία για την παρασκευή ενός από τα κουβανικά εμβόλια. Το Βιετνάμ ακολουθεί στρατηγική «μηδενικού COVID», όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ισλανδία, και πριν από την παραλλαγή «Δέλτα» είχε ελάχιστους καταγεγραμμένους θανάτους. Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμών εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 2% των 98 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Αντιδράσεις

Οπως αναμενόταν, η περιοδεία της Αμερικανίδας αντιπροέδρου δεν πέρασε απαρατήρητη στην Κίνα. «Η Χάρις δείχνει με το δάχτυλο την Κίνα και την κατηγορεί για εκφοβισμό αγνοώντας τη δική της υποκρισία, την προσπάθεια εκφοβισμού των χωρών της περιοχής για να ενταχθούν στους αντικινεζικούς σχεδιασμούς της», ανέφερε η εφημερίδα China Daily. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή