ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ολονύχτιο θρίλερ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω «τρομοκρατικής απειλής»

H πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, αλλά και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, επικαλούμενες «απειλή» για τρομοκρατική ενέργεια στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από το σημείο.

Αφγανιστάν: Ολονύχτιο θρίλερ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω «τρομοκρατικής απειλής»

H πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, αλλά και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, επικαλούμενες «απειλή» για τρομοκρατική ενέργεια στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, κάλεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από το σημείο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Λονδίνο από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του τόνισε «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Διαβάστε επίσης: Εγγραφο ΟΗΕ: Σκηνικό τρόμου με απειλές και ξυλοδαρμούς από τους Ταλιμπάν

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ απηύθυνε επείγουσα ειδοποίησή στους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας επί του παρόντος και όσους βρίσκονται στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου να φύγουν αμέσως, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Η προειδοποίηση ακολούθησε πάντως δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στελεχών της κυβέρνησής του περί απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, άρα και η επιχείρηση εκκένωσης των ξένων υπηκόων και Αφγανών οι οποίοι διατρέχουν «κίνδυνο» — που οι Ταλιμπάν δεσμεύονται πως θα επιτρέψουν να φύγουν, όπως διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Εγγυώνται την ασφάλεια» οι Ταλιμπάν

Από την πλευρά τους, φρουροί που ανήκουν στις τάξεις των Ταλιμπάν συνεχίζουν να προστατεύουν τους αμάχους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, υποστήριξε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος σήμερα στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως οι δυτικές δυνάμεις υποχρεούνται να τηρήσουν την προθεσμία για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

«Οι φρουροί μας ρισκάρουν επίσης τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι και αυτοί αντιμέτωποι με την απειλή (να διαπραχθεί επίθεση) από το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε το στέλεχος των Ταλιμπάν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Οι απειλές του ΙΚ δεν μπορούν να αγνοηθούν»

Παρά τις παραπάνω εγγυήσεις, ωστόσο, «οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών περί απειλών για κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας από το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορούν να αγνοηθούν», τόνισε διπλωμάτης χώρας μέλους του NATO που βρίσκεται στην Καμπούλ.

Χιλιάδες πολίτες, ξένοι και Αφγανοί, που προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έχουν συρρεύσει στην περιοχή του αεροδρομίου με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από την Καμπούλ.

«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν», τόνισε ο διπλωμάτης. «Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC