Κίνδυνοι από προϊόντα αδυνατίσματος

Κίνδυνοι από προϊόντα αδυνατίσματος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επικίνδυνα προϊόντα αδυνατίσματος, τα οποία περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για την καρδιά που είναι ικανές να προκαλέσουν εγκεφαλικό, πωλούνται σε ιστοσελίδες όπως το eBay, χωρίς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους χρήσης τους, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό της βρετανικής οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών Which? Δεκάδες προϊόντα, που περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων με διεγερτικές ιδιότητες, ικανά να προκαλέσουν επιθετικότητα και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, πωλούνται μέσω Διαδικτύου. Ολα τα επίμαχα προϊόντα περιέχουν τις ουσίες συνεφρίνη και γιοχιμβίνη, για τις οποίες η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, εάν ληφθούν χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Η οργάνωση Which? αγόρασε μέσω Διαδικτύου εννέα τέτοια προϊόντα αδυνατίσματος, που χρησιμοποιούνται επίσης από αθλητές του μπόντι μπίλντινγκ ως συμπληρώματα διατροφής. Από αυτά, τα δύο δεν είχαν καμία προειδοποίηση για παρενέργειες, ούτε και οδηγίες δοσολογίας. Οι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να λάβουν τα δέματα με τα χάπια από χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Πολωνία.

Ο δρ Τζέιμς Κόλσον, ειδικός σύμβουλος της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας, είπε μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian ότι τα φυτικά αυτά εκχυλίσματα είναι επικίνδυνα για την υγεία των χρηστών τους. «Η πιο ανησυχητική παρενέργεια αφορά το νευρικό σύστημα και την επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα εξαιτίας της υπέρτασης που προκαλούν», λέει ο δρ Κόλσον.

Ο ιατρικός κόσμος στη Βρετανία ανησυχεί για τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης τέτοιων ουσιών, καθώς οι κατασκευαστές τους τις εμφανίζουν ως φυτικά εκχυλίσματα που δεν μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό. «Το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο αποδείχθηκε ανίσχυρο και πρέπει να αντικατασταθεί με αυστηρότερο», λέει η Σου Ντέιβις, επικεφαλής πολιτικής προστασίας καταναλωτών της οργάνωσης Which? Η οργάνωση εντόπισε μήνυμα χρήστη τέτοιας ουσίας, ο οποίος ανέφερε ότι η αρτηριακή του πίεση «εκτοξεύθηκε», αφού κατανάλωσε 300 mg γιοχιμβίνης πριν από την προπόνησή του σε γυμναστήριο.  Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα βοτάνων και τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην απώλεια σωματικού βάρους. Ποσοστό 15% των Αμερικανών έχει δοκιμάσει συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο υπόσχεται να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος αυτής της βιομηχανίας ανέρχεται στα 40 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή