Πρώτες επαφές στοv Λευκό Οίκο για τον Μπένετ

Πρώτες επαφές στοv Λευκό Οίκο για τον Μπένετ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, έφθασε χθες στον Λευκό Οίκο για επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά οι πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ υποχρέωσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να αναβάλει για κάποιες ώρες όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις. Το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στην ατζέντα του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι το Ιράν, καθώς ο Μπένετ επιμένει ότι η πυρηνική συμφωνία πρέπει να εγκαταλειφθεί, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη. Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών προβλεπόταν να διεξαχθεί σε χαμηλούς τόνους, χωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αποφευχθεί η δημόσια έκφραση διαφορετικών απόψεων. 

Θερμό κλίμα

Η επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Μπένετ, ο οποίος ηγείται ενός ασταθούς συνασπισμού με μόλις μία έδρα πλειοψηφίας, καθώς η εικόνα μιας θερμής σχέσης με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ισχυρισμό του πολιτικού αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού Νετανιάχου, πως ο ίδιος κατανοεί την Ουάσιγκτον καλύτερα από οποιονδήποτε πολιτικό της χώρας. Εν αναμονή της συνάντησής του με τον Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, με το κλίμα στις συζητήσεις να είναι θερμό.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως το κλίμα στις σχέσεις των δύο ηγετών είναι πολύ καλό και ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει τη δημοκρατία και την πολυφωνία στην ισραηλινή κυβέρνηση ως οδηγούς για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν επρόκειτο να κάνει σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να τερματίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά εξετάζουν επίσης και «άλλους δρόμους που ενδέχεται να ακολουθήσουν».

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύννεφα και προκλήσεις. Νέα έρευνα από το Συμβούλιο του Σικάγου για τις Διεθνείς Σχέσεις διαπίστωσε ότι μόλις το 37% των Αμερικανών θεωρεί το Ισραήλ «σύμμαχο», με το 60% των Ρεπουμπλικανών να συμφωνεί, ενώ ένας στους δύο ψηφοφόρους πιστεύει πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ πρέπει να συνεχιστεί μόνο υπό τη συνθήκη πως δεν θα χρησιμοποιείται εναντίον Παλαιστινίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή