Βραζιλία: Αυτόχθονες εναντίον Μπολσονάρο

Βραζιλία: Αυτόχθονες εναντίον Μπολσονάρο

Χιλιάδες αυτόχθονες της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια, την Τετάρτη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υφαρπαγή των πατρογονικών γαιών από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες αυτόχθονες της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια, την Τετάρτη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υφαρπαγή των πατρογονικών γαιών από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς προστασίας των εδαφών των φυλών του Αμαζονίου. 

Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι, ημίγυμνοι, με φτερά στο κεφάλι, βέλη, τόξα και τύμπανα στα χέρια, από 170 διαφορετικές φυλές. Κυρίαρχος στόχος τους ήταν η καταγγελία των συστηματικών διώξεων που δέχονται από την κυβέρνηση Μπολσονάρο. 
Αντικείμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η συνταγματική προστασία της οποίας πρέπει να τύχουν τα πατρογονικά εδάφη των φυλών του Αμαζονίου.

Το λόμπι των αγροεπιχειρηματιών υποστηρίζει ότι οι προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας πρέπει να αφορούν αποκλειστικά εκτάσεις όπου αποδεικνύεται ότι οι αυτόχθονες ζούσαν πριν από το 1998, όταν υιοθετήθηκε το νέο Σύνταγμα. Οι αυτόχθονες, από την άλλη, τονίζουν ότι το Σύνταγμα δεν περιλαμβάνει τέτοιους χρονικούς περιορισμούς, προσθέτοντας ότι συχνά στο παρελθόν οι φυλές εκτοπίζονταν από τα πατρογονικά εδάφη τους.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας θα αφορά μόνο σε έναν συγκεκριμένο οικισμό, αυτόν της Σάντα Καταρίνα. Ωστόσο θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για όλες τις υπόλοιπες αμφισβητούμενες εκτάσεις. 

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Σάντα Καταρίνα έχει ήδη ζητήσει την έξωση των φυλών Γκουαρανί, Καϊνγκάγκ  και Σοκλένγκ από τα εδάφη τους στην περιοχή Ιμπιράμα – Λα Κλάνο.

Εμπορική εκμετάλλευση

Στόχος των επιχειρηματιών που επιζητούν να εκτοπίσουν τους αυτόχθονες είναι η εμπορική εκμετάλλευση των εδαφών τους κυρίως για εξόρυξη μεταλλευμάτων και εντατικές καλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας. Ο πρόεδρος Μπολσονάρο επανειλημμένως ζήτησε την εμπορική εκμετάλλευση του Αμαζονίου. Στην προεκλογική του εκστρατεία το 2018, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι ούτε ένα εκατοστό αυτών των εκτάσεων δεν θα αποκτήσει καθεστώς προστατευόμενης περιοχής όσο βρίσκεται στην εξουσία. Την Τρίτη απείλησε ότι αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το χρονικό όριο του 1998, θα επικρατήσει χάος.

Οπως τονίζει ο φύλαρχος της φυλής Πατάξο, Σιράτα, η κυβέρνηση του Μπολσονάρο συστηματικά καταδιώκει τις φυλές του Αμαζονίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή