Κορωνοϊός: Ρεκόρ νοσηλειών στις ΗΠΑ λόγω «Δ»

Κορωνοϊός: Ρεκόρ νοσηλειών στις ΗΠΑ λόγω «Δ»

Πολλαπλάσια πιο επικίνδυνη η λοίμωξη από ό,τι οι παρενέργειες των εμβολίων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ορόσημο των 100.000 ξεπέρασαν την περασμένη Πέμπτη στις ΗΠΑ οι νοσηλευόμενοι λόγω COVID, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών του τελευταίου οκταμήνου, γεγονός που αποδίδεται στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» και την έξαρση κρουσμάτων που έχει προκαλέσει. 

Μοναδική ασπίδα έναντί της είναι τα εμβόλια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρά τις σπάνιες παρενέργειές τους ο κίνδυνος για τις ίδιες επιπλοκές είναι υπερπολλαπλάσιος στις περιπτώσεις λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 29 εκατ. ανθρώπων που έλαβαν την πρώτη εμβολιαστική δόση την περίοδο Δεκεμβρίου – Απριλίου και 1,8 εκατ. που νόσησαν από COVID, αναζητώντας τις παρενέργειες του εμβολίου ή τις επιπλοκές της λοίμωξης 28 ημέρες αργότερα. Ετσι διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 εκατομμύρια εμβολιασμένους με το AstraZeneca, 107 θα νοσηλευθούν ή θα καταλήξουν από θρομβοκυτοπενία, μια διαταραχή της πήξης του αίματος. Εννεαπλάσιοι θα πάθουν το ίδιο λόγω της φυσικής λοίμωξης. Επίσης, άλλοι 66 θα νοσηλευτούν ή θα πεθάνουν λόγω θρόμβωσης. Ο κίνδυνος είναι 200 φορές μικρότερος από αυτόν που διατρέχουν όσοι νοσήσουν. Οσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer, 143 θα πάθουν εγκεφαλικό, κίνδυνος μικρότερος κατά 12 φορές συγκριτικά με αυτόν που προκαλεί η COVID. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The British Medical Journal. 

Mια ακόμα μελέτη, που εκπονήθηκε σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID στο νοσοκομείο Τζιν Γιν Ταν στη Γουχάν της Κίνας μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου  2020 και δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet, διαπίστωσε ότι το 50% των ασθενών εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κορωνοϊού, ακόμη και μετά την πάροδο ενός έτους από τη λοίμωξη. Τα συμπτώματα επέμεναν περισσότερο στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, με κυρίαρχα την κόπωση και τη μυϊκή αδυναμία, το άγχος, την κατάθλιψη, τη δύσπνοια και την έλλειψη διανοητικής διαύγειας. Οπως αναφέρει το συνοδευτικό κύριο άρθρο του περιοδικού, «η μακρά COVID είναι μία επιστημονική πρόκληση πρώτου βαθμού, καθώς τα συμπτώματά της ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι επιτακτικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της και να την αντιμετωπίσουμε».

Τα Sinovac και Sinopharm

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την προώθηση 100 εκατομμυρίων δόσεων κινεζικών εμβολίων (Sinovac, Sinopharm) εντός του Σεπτεμβρίου σε αφρικανικά και ασιατικά κράτη, όπου καταγράφεται μικρή εμβολιαστική κάλυψη. Η απόφαση ελήφθη παρά την ανησυχία και τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη σχετικά μικρή αποτελεσματικότητά τους. Σε πολλά από τα κράτη που θα παραδοθούν, τα ίδια εμβόλια απορρίφθηκαν και ως σκεύασμα αναμνηστικής δόσης συνδυαστικά με τα δυτικά εμβόλια.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή