Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τις ψυχικές νόσους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τις ψυχικές νόσους

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ακόμη και η σύντομη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τις ψυχικές νόσους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ιατρική έρευνα στο είδος της.

Η μελέτη σε 13.000 κατοίκους του Λονδίνου διαπίστωσε ότι ακόμη και μικρή αύξηση στο ποσοστό διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα αυξάνει κατά 32% τις πιθανότητες αναζήτησης ψυχιατρικής βοήθειας και κατά 18% τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαπιστώσεις της μελέτης ισχύουν για όλες τις πόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου, επισημαίνοντας ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης θα ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταβληθεί, ακόμη και σε μεγάλη κλίμακα. Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ζωνών χαμηλών εκπομπών καυσαερίων είναι αποτελεσματική. Το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας, που δυσκολεύονται να βρουν ψυχολογική στήριξη», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Τζοάν Νιούμπερι, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Η μελέτη στηρίχθηκε στη συχνότητα εισαγωγών σε νοσοκομεία και τις επισκέψεις σε γιατρούς, για να διαπιστώσει ότι ακόμη και μικρή μείωση ενός και μόνο ρύπου μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας και να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο. Η ρύπανση έχει μειωθεί αισθητά στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Ιωάννη Μπακόλη του Πανεπιστημίου Kings College της βρετανικής πρωτεύουσας. «Μπορεί κανείς να παρατηρήσει την πολύ σημαντική και αισιόδοξη αυτή επίδραση της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμη και σε περιοχές με μικρό φορτίο ρύπων», λέει ο ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

Απώλεια ευφυΐας

Πρόσφατες έρευνες συνέδεσαν ακόμη και μικρή ενίσχυση ποσοστών ρύπων με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης και άγχους. Η παρουσία ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα έχει συνδεθεί επίσης με την αύξηση των αυτοκτονιών και την εμφάνιση ψυχικών νόσων. Αλλες έρευνες έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί «τεράστια» απώλεια ευφυΐας και συνδέεται με τη γεροντική άνοια. Παγκόσμια έρευνα του 2019 ανέφερε ενδείξεις ότι η ρύπανση βλάπτει κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Psychiatry, βασίσθηκε σε ασθενείς από το νότιο Λονδίνο, τους οποίους παρακολούθησε από την πρώτη επαφή τους με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καταγράφοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του αέρα στις κατοικίες τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα ποσοστά ρύπανσης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν ψυχική υποστήριξη. Τα ποσοστά επιδείνωσης ψυχικών διαταραχών ήταν μεγαλύτερα σε όσους είχαν εκτεθεί σε σημαντικότερα ποσοστά διοξειδίου του αζώτου, που παράγεται από τις εξατμίσεις οχημάτων ντίζελ. Παρότι η μελέτη δεν προσφέρει σαφείς αποδείξεις για τη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής μόλυνσης και ψυχικών νοσημάτων, η διασύνδεση αυτή «είναι βιολογικά εφικτή», σύμφωνα με τους ερευνητές. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει το υγειονομικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα 5 τρισ. δολάρια τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή