Αφγανιστάν: Ώρα μηδέν για τις πτήσεις διαφυγής από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ώρα μηδέν για τις πτήσεις διαφυγής από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο - Τέλος οι βρετανικές πτήσεις για Αφγανούς πολίτες - «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε», λέει ο Ιταλός πρέσβης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν - Οι συζητήσεις με τους Ταλιμπάν συνεχίζονται, διαμηνύει ο Μακρόν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος της οδεύει στο Αφγανιστάν η αντίστροφη μέτρηση των επιχειρήσεων εκκένωσης από τα κράτη της Δύσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που θα εκπνεύσουν και επίσημα την ερχόμενη Τρίτη, 31η Αυγούστου.

Επιχειρήσεις που σημαδεύτηκαν από την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στις αρχές της εβδομάδας και ο τερματισμός των οποίων συνοδεύεται από αβεβαιότητα και μεγάλη αγωνία για όσους δεν κατάφεραν να διαφύγουν από το ακανθώδες σκηνικό που δημιουργεί η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία της χώρας.

Η μια μετά την άλλη, οι αποστολές των χωρών της Δύσης εγκαταλείπουν το αεροδρόμιο της πόλης, που τις τελευταίες εβδομάδες μετατράπηκε σε πεδίου χάους, αλλά και απόγνωσης, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.

ΗΠΑ: «Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποχώρησης»

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησής του από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με όσα είπε, έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ήδη 1.400 άτομα που θα επιβιβάζονταν σήμερα σε πτήσεις, στις τελευταίες αναχωρήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι την Τρίτη. 

Όπως γνωστοποίησε, πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περίπου 350 Αμερικανοί αναζητούν ακόμη δίοδο διαφυγής από τη χώρα. 

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν απομακρυνθεί περίπου 111.900 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου.

Αφγανιστάν: Ώρα μηδέν για τις πτήσεις διαφυγής από το αεροδρόμιο της Καμπούλ-1

Τέλος και οι βρετανικές επιχειρήσεις 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση εκ μέρους του Βρετανού πρέσβη στο Αφγανιστάν, ότι λίγες ώρες πριν είχε αναχωρήσει η τελευταία βρετανική πτήση που θα μετέφερε Αφγανούς πολίτες μακριά από την Καμπούλ. 

Οποιεσδήποτε περαιτέρω πραγματοποιηθούν θα αφορούν μόνο προσωπικό των βρετανικών διπλωματικών και στρατιωτικών υπηρεσιών. «Έχει έρθει η ώρα να κλείσουμε αυτή τη φάση» της επιχείρησης, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» 

Είχαν προηγηθεί χθες οι αποχωρήσεις άλλων σημαντικών δυνάμεων, μεταξύ τους, της Ιταλίας και της Γαλλίας

Μιλώντας σε ιταλικό έδαφος, ο πρέσβης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Στέφανο Ποντεκόρβο, σημείωσε πως όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.

«Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας… Γιατί με ό,τι μέσο είχαμε, κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών. Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφγανιστάν: Ώρα μηδέν για τις πτήσεις διαφυγής από το αεροδρόμιο της Καμπούλ-2

Μακρόν: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται 

Από την πλευρά της η Γαλλία, την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις αεροπορικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι θα διατηρήσει επαφές με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν από τη Βαγδάτη, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν συνεχίζονται, μιλώντας, πάντως, για «ευαίσθητες και πρώιμες» συζητήσεις. 

Φόβοι για νέες επιθέσεις

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, εν μέσω φόβων για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα από το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ.

Όπως ανακοινώθηκε, εν τω μεταξύ, από το Πεντάγωνο απόψε από την επίθεση με drone εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν δύο μέλη του ενώ ένας τρίτος τζιχαντιστής τραυματίστηκε.

H Oυάσιγκτον  δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν «οργανωτή» και έναν «αυτουργό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή