Εμβόλιο Moderna: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για τις μολυσμένες δόσεις στην Ιαπωνία

Εμβόλιο Moderna: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για τις μολυσμένες δόσεις στην Ιαπωνία

Το πρακτορείο Reuters συνοψίζει τα βασικά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το εν λόγω ζήτημα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ιαπωνία δέχθηκε πλήγμα από τις αναφορές για επιμόλυνση ορισμένων δόσεων του εμβολίου της Moderna στη χώρα. 

Το πρακτορείο Reuters συνοψίζει τα βασικά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το εν λόγω ζήτημα. 

Πότε αναφέρθηκε για πρώτη φορά και τι διαστάσεις πήρε; 

Η πρώτη περίπτωση επιμόλυνσης αναφέρθηκε στις 16 Αυγούστου στην Takeda Pharmaceutical Co., που είναι ο τοπικός διανομέας της Moderna στην Ιαπωνία. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη 39 φιαλιδίων του εν λόγω σκευάσματος, τα οποία περιείχαν ξένη ουσία και ανήκαν όλα στην ίδια παρτίδα 57.000 φιαλιδίων που αντιστοιχούν σε περίπου 570.000 δόσεις.

Στις 26 Αυγούστου, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως απέσυρε προληπτικά 1.63 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι οποίες είχαν μεταφερθεί σε 863 εμβολιαστικά κέντρα στην Ιαπωνία.

Επιπλέον, ανέστειλε τη χρήση της παρτίδας με κωδικό 3004667, η οποία περιείχε τα μολυσμένα φιαλίδια, καθώς και δύο άλλες παρτίδες ανάλογου μεγέθους – με κωδικούς 3004734 και 3004956 αντίστοιχα. 

Την Κυριακή, ένα εμβολιαστικό κέντρο στην Οκινάβα ανέφερε πως εντοπίστηκαν ξένες ουσίες σε φιαλίδια της Moderna από μία τέταρτη παρτίδα, με κωδικό 3005293. 

Ουσίες χρώματος μαύρου εντοπίστηκαν σε σύριγγες καθώς και σε ένα φιαλίδιο, ενώ ουσίες χρώματος ροζ βρέθηκαν σε μια άλλη σύριγγα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας. 

Επιπλέον, την Κυριακή, εμβολιαστικό κέντρο στην Γκάνμα, η οποία βρίσκεται κοντά στο Τόκιο, εντόπισε μια μικροσκοπική ουσία χρώματος μαύρου σε φιαλίδιο της Moderna από παρτίδα με αριθμό 3005236.

Η χρήση των επηρεασμένων παρτίδων από τα κέντρα της Οκινάβα και της Γκάνμα, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις, ανεστάλη προσωρινά. 

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι φαίνεται πως κάποια από τα περιστατικά οφείλονταν σε λανθασμένη εισχώρηση των συριγγών στα φιαλίδια, με αποτέλεσμα να σπάσουν μικρά κομμάτια από το πλαστικό καπάκι. Άλλα φιαλίδια από την Οκινάβα και την Γκάνμα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, ανέφερε το υπουργείο.

Τι είδους ουσίες μόλυναν τα φιαλίδια; 

Οι μολυσματικές ουσίες που οδήγησαν στην αναστολή των τριών πρώτων παρτίδων φέρεται να είναι μεταλλικά σωματίδια, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο.

Το υπουργείο δεν έχει αναφέρει επισήμως τι ακριβώς είναι τα σωματίδια αυτά, ενώ εκκρεμεί έρευνα από την Takeda, τη Moderna και την ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, με την οποία συνεργάζεται. 

Σημειώνεται ότι ούτε οι προαναφερθείσες εταιρείες έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το ποια ήταν η ξένη ουσία που μόλυνε τα φιαλίδια. 

Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας; 

Η Ιαπωνία και η Moderna δήλωσαν πως δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. 

Δύο άνδρες, ηλικίας 38 και 30 ετών, πέθαναν τον Αύγουστο εντός ημερών από τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση της Moderna, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Και οι δύο είχαν λάβει μία δόση που ανήκε σε μια από τις ανακληθείσες παρτίδες. Τα αίτια θανάτου βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. 

Και οι δύο άνδρες είχαν πυρετό την ημέρα μετά τη δεύτερη δόση και πέθαναν δύο ημέρες αφότου ανέβασαν τον πυρετό. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι δόσεις που έλαβαν περιείχαν μολυσματική ουσία, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν λάβει δόσεις από τις τρεις πρώτες ανακληθείσες παρτίδες, τόνισε ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τη διάθεση των εμβολίων στη χώρα.

Επηρεάζονται και άλλες χώρες; 

Η ισπανική εταιρεία Rovi, η οποία κατασκευάζει εμβόλια Moderna και για άλλες αγορές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εν λόγω παρτίδα προοριζόταν για διανομή μόνο στην Ιαπωνία.

Η Νότια Κορέα, η οποία λαμβάνει επίσης εμβόλια Moderna που παράγονται σε εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε.

Η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ερευνά το περιστατικό, αλλά δεν βρήκε λόγους για να ζητήσει προσωρινή διακοπή της παραγωγής μετά από μια αρχική εκτίμηση.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή