Κορωνοϊός: Μπλόκο της Ε.Ε. σε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Μπλόκο της Ε.Ε. σε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ε.Ε. συνιστά στα κράτη-μέλη της να επανεισαγάγουν περιορισμούς σε όσους Αμερικανούς ταξιδιώτες εισέρχονται στην Ενωση. Ο λόγος είναι η μετάλλαξη «Δέλτα», που έχει εκτοξεύσει τα νέα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 1.000 νέα κρούσματα την ημέρα – ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάρτιο. Η εμβολιαστική καμπάνια στη χώρα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και έχει πέσει σημαντικά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες. 

Στην Ε.Ε., πάνω από το 57% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί πλήρως, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 52%. Η χθεσινή σύσταση δεν είναι υποχρεωτική και τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν μονομερώς αν θα κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμορφώνει τη «λευκή» λίστα για επισκέπτες εκτός Ε.Ε. με βάση επιδημιολογικά κριτήρια και ο κατάλογος ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μη δέχονται ταξιδιώτες από την Ε.Ε., παρά τις προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, στα μέσα Ιουλίου, για άρση της σχετικής απαγόρευσης. 

Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του οργανισμού, Χανς Κλούγκε, να κάνει λόγο για άλλους 236.000 αναμενόμενους θανάτους στην περιοχή μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Κλούγκε χαρακτήρισε την αύξηση των λοιμώξεων και τη στασιμότητα του ποσοστού εμβολιασμού στην ήπειρο «βαθύτατα ανησυχητική», τονίζοντας ότι από τα 53 κράτη-μέλη του ΠΟΥ στην Ευρώπη, τα 33 κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων που ξεπερνούσε το 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, είπε, σημειώθηκαν σε φτωχότερες χώρες, ειδικότερα στις περιοχές των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Παράλληλα, ο οργανισμός φαίνεται να δίνει πλέον το πράσινο φως στην ενισχυτική λήψη τρίτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 για τους πιο ευάλωτους πολίτες. «Δεν πρόκειται για πολυτέλεια», δήλωσε τη Δευτέρα ο Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας πως ολοένα περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μια τρίτη δόση ενισχύει την ασφάλεια των ευάλωτων συμπολιτών και ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται από ολοένα περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Προέτρεψε, ωστόσο, τις ευρωπαϊκές χώρες με πλεονάζοντα εμβόλια να τα μοιραστούν με άλλες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, ενισχύοντας το μήνυμα του οργανισμού κατά της διεύρυνσης της ανισότητας στη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Παρότι τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο σύνολο της Ευρώπης έχουν εμβολιασθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ορισμένες χώρες η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε μονάχα έναν στους δέκα. Στο σύνολο της περιοχής που εκτείνεται έως την Κεντρική Ασία, περίπου 850 εκατ. δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες, με το ποσοστό εμβολιασμού να προσεγγίζει στο σύνολό του το 50%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή