Τυφώνας «Αϊντα»: Μνήμες «Κατρίνα» ζει η Λουιζιάνα

Τυφώνας «Αϊντα»: Μνήμες «Κατρίνα» ζει η Λουιζιάνα

Περισσότεροι από 1 εκατ. κάτοικοι χωρίς ρεύμα εξαιτίας του τυφώνα «Αϊντα»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Ο τυφώνας «Αϊντα» έφθασε την Κυριακή στην ξηρά ως μια από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ, αφήνοντας χωρίς ηλεκτροδότηση όλη τη Νέα Ορλεάνη, καταστρέφοντας κτίρια και αντιστρέφοντας τη ροή στις εκβολές του ποταμού Μισισιπή. Περισσότεροι από 1 εκατ. κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα στη Λουιζιάνα και πάνω από 40.000 στον Μισισιπή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα PowerOutage.US, που παρακολουθεί διακοπές ρεύματος σε εθνικό επίπεδο. Η «Αϊντα» θύμισε στους κατοίκους τα γεγονότα της 29ης Αυγούστου 2005, όταν ο φονικός τυφώνας «Κατρίνα» έπληξε τη νότια αμερικανική πολιτεία. Η «Κατρίνα» προκάλεσε 1.800 θανάτους, καθώς έσπασε φράγματα και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη.

Η «Αϊντα» ενισχύθηκε ταχύτερα σε σχέση με τις περισσότερες καταιγίδες. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τέτοια φαινόμενα ταχείας ενίσχυσης συμβαίνουν συχνότερα, καθώς οι τυφώνες λαμβάνουν περισσότερη ενέργεια από το νερό των ωκεανών, που είναι πιο ζεστό από ό,τι παλαιότερα. Σύμφωνα με δελτία πρόβλεψης του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, οι μέγιστοι συνεχείς άνεμοι της καταιγίδας από το πρωί του Σαββάτου ήταν περίπου 137 χλμ. ανά ώρα, καθιστώντας τον τυφώνα κατηγορίας 1. Σε λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, έφθασε τα 242 χλμ. ανά ώρα, φέρνοντάς τον κοντά στην κατηγορία 5.

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται εν μέρει για την ένταση της «Αϊντα». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των ραγδαία εντατικών τυφώνων του Ατλαντικού έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν ανέβει. Το θερμότερο νερό παρέχει περισσότερη ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί αυτές τις καταιγίδες. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι άλλοι παράγοντες επηρέασαν την «Αϊντα», όπως η εποχική θέρμανση του κόλπου του Μεξικού, η ποσότητα υγρασίας στην ατμόσφαιρα και η παρουσία ή απουσία ανέμων που μπορούν να επηρεάσουν τη δομή μιας καταιγίδας. 

Αυτή τη στιγμή, ο κόλπος του Μεξικού είναι εξαιρετικά ζεστός επειδή συσσώρευε θερμότητα όλο το καλοκαίρι. Αυτή η εποχική θέρμανση, που παρατηρείται και στον Ατλαντικό ωκεανό, έχει ως αποτέλεσμα το διάστημα μεταξύ μέσων Αυγούστου και Οκτωβρίου να είναι το πιο ενεργό της περιόδου των τυφώνων.

«Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία της επιφάνειας του κόλπου σημαντική», δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, Τζόσουα Ουάντλερ. Οι τυφώνες στην πραγματικότητα δροσίζουν τον ωκεανό καθώς τον διασχίζουν, επειδή ανακατεύουν το νερό σε βάθος περίπου 45 μέτρων, αναμειγνύοντάς το με πιο κρύο από τα βάθη της θάλασσας. Στην περίπτωση της «Αϊντα», αυτή διέσχισε νερό που ήταν πολύ πιο ζεστό σε εκείνο το βάθος. 

Οι ανιχνευτές που βυθίστηκαν στο νερό το Σάββατο αποκάλυψαν ότι η θερμοκρασία του, αφού είχε αναμειχθεί από την «Αϊντα», έφθανε περίπου τους 30 βαθμούς Κελσίου. «Αυτή είναι πολύ υψηλή τιμή θερμοκρασίας της θάλασσας που συναντούν οι τυφώνες», τονίζει ο δρ Ουάντλερ. «Η καταιγίδα έτυχε να διασχίσει αυτό το ζεστό νερό, το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν δίνη», δήλωσε ο ερευνητής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, Κρις Σλόκουμ. «Η “Αϊντα” βρήκε το τέλειο μονοπάτι στον κόλπο, όπου βρισκόταν το πιο ζεστό νερό», και αυτό παρείχε άφθονη ενέργεια για να ενισχυθεί η καταιγίδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή