Αφγανιστάν: Από κοινού δράση στην Ε.Ε. για ανάσχεση μετανάστευσης

Αφγανιστάν: Από κοινού δράση στην Ε.Ε. για ανάσχεση μετανάστευσης

Το προσχέδιο συμπερασμάτων του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη βούληση της Ε.Ε. να αποτρέψει ένα προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη από το Αφγανιστάν εκφράζουν σε προσχέδιο των συμπερασμάτων του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων τα κράτη – μέλη της Ενωσης. Πρόκειται για τη νεότερη ένδειξη της έντονης ανησυχίας των Ευρωπαίων για μια αναβίωση της προσφυγικής κρίσης του 2015-6 (παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Συρίας είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων όσον αφορά την απροθυμία της Τουρκίας να δεχθεί μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων στο έδαφός της).

Οπως αναφέρει το προσχέδιο, που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters: «Βάσει των διδαγμάτων που έχουν αντληθεί, η Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένοι να δράσουν από κοινού για να αποτρέψουν την επανάληψη των ανεξέλεγκτων, μεγάλης κλίμακας παράνομων μεταναστευτικών μετακινήσεων που αντιμετώπισε στο παρελθόν, προετοιμάζοντας μια συντονισμένη αντίδραση».

Ωστόσο, η μη πρόοδος στα πιο επίμαχα σημεία του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο –για το οποίο οι προτάσεις της Κομισιόν παρουσιάστηκαν πριν από σχεδόν έναν χρόνο– είναι ενδεικτική του πόσο τοξικό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα στο εσωτερικό της Ε.Ε. και πόσο δύσκολη θα είναι μια συντονισμένη αντίδραση. Γι’ αυτό άλλωστε η έμφαση δίνεται στη συνεργασία με τις χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, ώστε να συγκρατηθούν οι ροές των προσφύγων πριν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης.

Στο προσχέδιο αναφέρεται εκ νέου ότι η Ε.Ε. θα αυξήσει τη χρηματοδότηση προς το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες. «Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τη στήριξη προς τις χώρες που βρίσκονται στην άμεση γειτονιά του Αφγανιστάν, ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι την έχουν ανάγκη θα λάβουν επαρκή προστασία πρωταρχικά στην ίδια την περιοχή», σημειώνεται στα συμπεράσματα.

Προ ημερών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τα κράτη – μέλη της Ενωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο σύμφωνο, που μεταξύ άλλων καθορίζει τη μορφή αλληλεγγύης που θα λαμβάνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής από τους εταίρους τους σε συνθήκες αυξημένων ροών.

Χθες, εν τω μεταξύ, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι έως και 500.000 Αφγανοί ενδέχεται να φύγουν από τη χώρα τους έως το τέλος του έτους. Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας, Φιλίπο Γκράντι, επανέλαβε την έκκλησή του να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα του Αφγανιστάν και να συνδράμουν περισσότερες χώρες το Ιράν και το Πακιστάν, που ήδη φιλοξενούν 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς. Ο Γκράντι είπε ότι καθώς λήγει η επιχείρηση εκκένωσης από την Καμπούλ, η τραγωδία που βρίσκεται υπό εξέλιξη «δεν θα είναι πλέον εξίσου ορατή», αλλά «θα συνεχίσει να αποτελεί την καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή