ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προβάδισμα 5%

Ελεύθερη πτώση Χριστιανοδημοκρατών στο 20%, 25% οι Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προβάδισμα 5%

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών βρίσκεται η δύναμη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, η οποία δίνει στους Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων, με τους Χριστιανοδημοκράτες να βρίσκονται στο 20% και τους Σοσιαλδημοκράτες στο 25%. Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, η αναμέτρηση εισήλθε την Κυριακή στην πιο θερμή της φάση, με ένα ζωηρό ντιμπέιτ ανάμεσα στους τρεις βασικούς υποψηφίους. 

Η ελεύθερη πτώση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών είναι αμφίβολο αν θα συγκρατηθεί μετά την τηλεοπτική εμφάνιση του υποψηφίου του κόμματος, Αρμιν Λάσετ. Η πιο μαχητική στιγμή του Λάσετ ήταν όταν ζήτησε από τον Σολτς να αποκηρύξει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το κόμμα της Αριστεράς, σε έναν πιθανό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Αριστεράς. Ο Σολτς αρνήθηκε να το κάνει, εν γνώσει του ότι τμήμα του κόμματός του είναι ανοικτό σε μια τέτοια προοπτική. Εθεσε ωστόσο όρους, όπως την αποδοχή της συμμετοχής της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, με τους οποίους δύσκολα θα συμφωνήσει το κόμμα της Αριστεράς. 

Γερμανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προβάδισμα 5%-1Ο Λάσετ επιχείρησε επίσης να φορτώσει στους Πράσινους την ταμπέλα του «κόμματος των απαγορεύσεων», όταν η υποψήφια του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ, υποστήριξε ότι για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να απαγορευθεί η πώληση κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά το 2030. Σολτς και Μπέρμποκ στράφηκαν εναντίον του Λάσετ για τις φοροαπαλλαγές των υψηλών εισοδημάτων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών και οι οποίες, σύμφωνα με την Μπέρμποκ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. 

Η Μπέρμποκ εξαπέλυε συνεχείς επιθέσεις εναντίον του Λάσετ, ενώ ο Σολτς ήταν ο πιο μετρημένος από τους τρεις υποψηφίους, σε μια εμφάνιση που θύμισε στους σχολιαστές την τακτική της Αγκελα Μέρκελ. «Πρεσβεύουμε τον σεβασμό, γι’ αυτό πρέπει να σεβαστούμε τον κόπο των εργαζομένων και να ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα», ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος στην καταληκτική του τοποθέτηση.