Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ «δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν όλους όσους ήθελαν»

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ «δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν όλους όσους ήθελαν»

Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι διευκρίνισε ότι οι απομακρύνσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε χθες, Δευτέρα, ότι δεν μπόρεσε να απομακρύνει από το Αφγανιστάν όλους όσους ήθελε, προτού αποχωρήσουν οι τελευταίοι στρατιώτες του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε να απομακρύνουμε», δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι απομακρύνσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν οποιονδήποτε μπόρεσε να φτάσει στο αεροδρόμιο «ως το τελευταίο λεπτό».

Ο Μακένζι πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός αχρήστευσε αεροσκάφη, θωρακισμένα οχήματα και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας προτού εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού διευκρίνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «αποστρατιωτικοποίησαν», δηλαδή αχρήστευσαν, 73 αεροσκάφη προτού ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις τους δύο εβδομάδων για την απομάκρυνση πολιτών που ήθελαν να διαφύγουν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

«Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα ξαναπετάξουν πια ποτέ», δήλωσε ο Μακένζι. «Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν».

«Τα περισσότερα ήταν ήδη εκτός υπηρεσίας ούτως ή άλλως», πρόσθεσε. «Αλλά (τώρα) είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να ξαναπετάξουν».

Το Πεντάγωνο, το οποίο είχε αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να φυλάσσουν, να εγγυώνται την ασφάλεια και την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου, άφησε επίσης εκεί 70 θωρακισμένα οχήματα MRAP, που αντέχουν στις νάρκες και κοστίζουν έκαστο ένα εκατομμύριο δολάρια, και 27 ελαφρά οχήματα Humvee. Όλα έχουν αχρηστευθεί.

Τα οχήματα «δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά από κανέναν», διαβεβαίωσε ο Μακένζι.

Ο Αμερικανικός στρατός άφησε εν τέλει επίσης το σύστημά του αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM, το οποίο αναχαίτισε χθες, Δευτέρα, πέντε ρουκέτες που εκτόξευσε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Επιλέξαμε να αφήσουμε να λειτουργούν τα συστήματα αυτά μέχρι το τελευταίο λεπτό», μέχρι λίγο πριν από την απογείωση του τελευταίου αεροσκάφους, σημείωσε ο στρατηγός Μακένζι.

«Η αποσυναρμολόγηση των συστημάτων αυτών είναι περίπλοκη και μακρά διαδικασία», εξήγησε. «Άρα τα αποστρατιωτικοποιούμε για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή