ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 700.000 ανθρώπων που είχαν κάνει τεστ κορωνοϊού

Τα στοιχεία περιλαμβάνονταν σε έναν φάκελο, ο οποίος ήταν προσβάσιμος σε όλους έως και την Παρασκευή, λόγω «ενός ανιχνεύσιμου κωδικού πρόσβασης»

Γαλλία: Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 700.000 ανθρώπων που είχαν κάνει τεστ κορωνοϊού

Τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και τα αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού, 700.000 ανθρώπων διέρρευσαν στη Γαλλία, εξαιτίας σφάλματος σε ιστότοπο που μεταβιβάζει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων για την Covid στην κυβερνητική πλατφόρμα, αποκαλύπτει ο ιστότοπος Mediapart.

Τα ονοματεπώνυμα, οι ημερομηνίες γέννησης, οι διευθύνσεις, οι τηλεφωνικοί αριθμοί, οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,  καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ 700.000 ανθρώπων περιλαμβάνονταν σε έναν φάκελο, ο οποίος ήταν προσβάσιμος σε όλους έως και την Παρασκευή λόγω «ενός ανιχνεύσιμου κωδικού πρόσβασης» στον ιστότοπο Francetest, γράφει ο ενημερωτικός ιστότοπος.

Η Francetest είναι μια εταιρία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο και ειδικεύεται στη μεταφορά των δεδομένων τεστ Covid που διενεργούνται στα φαρμακεία προς την πλατφόρμα SI-DEP.

Το SI-DEP (système d’informations de dépistage / πληροφοριακό σύστημα ανίχνευσης) είναι μια ασφαλισμένη πλατφόρμα όπου καταγράφονται συστηματικά τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι όλα τα θετικά κρούσματα έχουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και να προσδιοριστούν οι ύποπτες επαφές», εξηγεί το υπουργείο Υγείας στον ιστότοπό του.

Η εν λόγω πλατφόρμα «κατασκευάστηκε από την AP-HP (Assistance publique-Hôpitaux de Paris) επειγόντως τον Δεκέμβριο (…) δεν είναι πολύ εργονομική», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας φαρμακευτικών συνδικάτων της Γαλλίας, Φιλίπ Μπεσέ.

Αποτέλεσμα, πολλοί φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ενδιάμεσους προκειμένου να εισαγάγουν τα αποτελέσματα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο SI-DEP. Ο ιστότοπος Francetest χρεώνει έτσι ένα ευρώ για τη μετάδοση, σύμφωνα με τoν Mediapart, τον ιστότοπου που αποκάλτ

Προχθές Κυριακή, η Γενική διεύθυνση υγείας (DGS) έστειλε ένα email στους φαρμακοποιούς, προκειμένου να τους υπενθυμίσει τα εγκεκριμένα λογισμικά που είναι συμβατά με το SI-DEP και στα οποία δεν ανήκει ο Francetest.

«Επί εβδομάδες προειδοποιούσαμε τις αρχές για τις εταιρίες αυτές που παρουσιάζονται ως πιστοποιημένες και διευκολύνουν το έργο των φαρμακοποιών για να μεταβούν στο SI-DEP», σημείωσε ο Φιλίπ Μπεσέ.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία ανάγκη οι αρχές να μας παρέχουν ένα εργαλείο που μεταβιβάζει δεδομένα στο SI-DEP με το δικό μας λογισμικό του επαγγέλματος, που είναι ασφαλές και εγκεκριμένο», πρόσθεσε και διευκρίνισε πως ακόμη και τα λογισμικά που έχουν εγκριθεί από την DGS δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένα.

Η εταιρία Francetest, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν προσώρας διαθέσιμη.

Τελευταίες ειδήσεις