Ανταποκρίτρια του BBC εγκατέλειψε τη Ρωσία – Δεν της παρέτειναν τη βίζα

Ανταποκρίτρια του BBC εγκατέλειψε τη Ρωσία – Δεν της παρέτειναν τη βίζα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιογράφος του BBC Σάρα Ρέινσφορντ εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την απόφαση της Μόσχας να μην της παρατείνει την άδεια εργασίας, σε μια σειρά αντιποίνων με την Βρετανία για το πώς αντιμετωπίζει τα ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Οι ρωσικές αρχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν ζητήσει από την Ρέινσφορντ, η οποία είναι μια από τους δύο αγγλόφωνους ανταποκριτές του βρετανικού δικτύου στην Μόσχα, να εγκαταλείψει την χώρα ως αντίποινα για τις διακρίσεις όπως ισχυρίζεται η Μόσχα που εφαρμόζει το Λονδίνο έναντι των Ρώσων δημοσιογράφων που εργάζονται στο Λονδίνο. 

Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει το Λονδίνο για το ότι κακομεταχειρίζεται τον Ρώσο δημοσιογράφο που εργάζεται στο Λονδίνο για λογαριασμό του πρακτορείου TASS ο οποίος όπως λένε εξαναγκάστηκε να φύγει από το Λονδίνο το 2019 καθώς δεν του παρέτειναν τη βίζα, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις.

Είπαν επίσης ότι, πριν αποφασίσουν να ενεργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να πείσουν την Βρετανία να επανορθώσει την κατάσταση αλλά απέτυχαν.

Το BBC χαρακτήρισε την απέλαση της Ρέινσφορντ «άμεση επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» και η βρετανική κυβέρνηση παρότρυνε χωρίς επιτυχία τις ρωσικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Η Ρέινσφορντ, η οποία δήλωσε συντετριμμένη από την κίνηση αυτή, ανέβασε σήμερα στο Twitter φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Μόσχας προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να αναχωρήσει από τη χώρα.

«Πρέπει να εγκαταλείψω τη Ρωσία» έγραψε στον λογαριασμό της. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στο BBC να την στείλει πίσω ή να την αντικαταστήσει με κάποιον άλλο, έως ότου η Βρετανία δώσει βίζα σε έναν Ρώσο δημοσιογράφο κρατικού μέσου. 

Η βίζα της Ρέινσφορντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έληγε σήμερα 31 Αυγούστου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει βίζα στην Ρέινσφορντ, εάν η Βρετανία πράξει το ίδιο με τον Ρώσο δημοσιογράφο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή