ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν περιεργάζονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που βρήκαν (βίντεο)

Σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός έχει πέσει στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν περιεργάζονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που βρήκαν (βίντεο)

Τα λάφυρα του πολέμου για τους Ταλιμπάν είναι πολύ πλούσια. Ανάμεσα στα όπλα, τα κράνη και πολλά άλλα που άφησαν οι στρατιώτες του τακτικού στρατού του Αφγανιστάν βρίσκεται και σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός που εγκατέλειψαν οι Αμερικανοί και άλλες διεθνείς δυνάμεις.

Εικόνες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων δείχνουν τους Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Καμπούλ να περιεργάζονται όσα περιήλθαν πλέον στην κατοχή τους μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Οι Ταλιμπάν εμφανίζονται μεταξύ άλλων να φωτογραφίζονται μπροστά στα πολεμικά αεροσκάφη, σαν να πρόκειται για τουριστικά αξιοθέατα.

Παρόμοιες σκηνές είχαν καταγραφεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα και στην Κανταχάρ, το προπύργιο των Ταλιμπάν στον αφγανικό Νότο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η πλειονότητα του πολεμικού υλικού έχει απομακρυνθεί ή καταστραφεί, όπως και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που απέτρεψε τη Δευτέρα επίθεση του τοπικού πυρήνα του ΙSIS (το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν).

Ωστόσο στο σημαντικό υλικό που έμεινε πίσω καθώς και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιωτικός αποχωρούσε περιλαμβάνονται και πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό έχουν αχρηστευθεί.

Το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν», όπως αποκαλούν πλέον την χώρα τους οι Ταλιμπάν, θέλει καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς με διπλωματικά μέσα, ανέφερε εκπρόσωπος των φανατικών ισλαμιστών, ενώ ακούγονταν πανηγυρικοί πυροβολοσμοί για την αποχώρηση όλων των Αμερικανών.

Πηγή: CNN, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων