ΚΟΣΜΟΣ

Καραβάνια Αφγανών διασχίζουν τα σύνορα (βίντεο)

Στο βίντεο φαίνεται ένας ατέλειωτος ποταμός από ανθρώπους, οι οποίοι περνούν μέσα από τα βουνά

Καραβάνια Αφγανών διασχίζουν τα σύνορα (βίντεο)

Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα από τη μεγάλη έξοδο των Αφγανών από τη χώρα τους με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

Στις σκηνές αυτές της μαζικής μετανάστευσης μέσα από την έρημο, που βρίσκεται στα σύνορα του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Ιράν, φαίνεται ένας ατέλειωτος ποταμός από ανθρώπους, οι οποίοι περνούν μέσα από τα βουνά.

Σημειώνεται ότι πλήθος Αφγανών συρρέει στα σύνορα της χώρας στην προσπάθειά τους να την εγκαταλείψουν, τη στιγμή που ουρές σχηματίζονταν στις τράπεζες σήμερα, ενώ το διοικητικό κενό μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν δημιουργεί αβεβαιότητα για τη συνδρομή των ξένων δωρητών στην επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Οι Ταλιμπάν επικεντρώνονται στο να παραμείνουν σε λειτουργία τράπεζες, νοσοκομεία και η κυβερνητική μηχανή μετά την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων την Δευτέρα και το τέλος της μαζικής αεροδιακομιδής Αφγανών, που συνέδραμαν τη Δύση κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου.

Με το αεροδρόμιο της Καμπούλ πλέον εκτός λειτουργίας, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους Αφγανούς που έμειναν πίσω, ώστε να περάσουν με ασφάλεια τα χερσαία σύνορα με το Ιράν, το Πακιστάν και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Τουρκία για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ και ίσως χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες για την ολοκλήρωσή τους.

Με πληροφορίες από Daily Mail, Reuters