Τεστ πριν από το κουδούνι στο Ισραήλ

Τεστ πριν από το κουδούνι στο Ισραήλ

Παρά τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, οι Αρχές εξετάζουν την επιβολή ακόμη ενός πανεθνικού lockdown

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξαν χθες οι πύλες των σχολείων του Ισραήλ για να υποδεχθούν τους μαθητές, με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, καθώς και τα παιδιά κάτω των 12 ετών, να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ. Η νέα σχολική χρονιά έρχεται την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει νέο κύμα έξαρσης, καταγράφοντας αριθμό-ρεκόρ 10.947 ημερήσιων κρουσμάτων την Τρίτη, ενώ το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» θερίζει.  Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως τόσο η λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία των 2,4 εκατ. μαθητών της χώρας, όσο και η εβραϊκή εορταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να υποχρεώσουν τις Αρχές να επιβάλουν ακόμη ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, παρά τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού.

Βάσει της νέας πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, το εκπαιδευτικό προσωπικό που αρνείται να εμβολιαστεί υποχρεούται να παρουσιάζει αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, ενώ μαθητές ηλικίας κάτω των 12 ετών που δεν εμβολιάζονται ακόμη οφείλουν να παρουσιάζουν στους δασκάλους τους σημείωμα των γονέων τους, με το οποίο θα επιβεβαιώνουν πως τα παιδιά τους υποβλήθηκαν σε αρνητικό τεστ. Καθότι η κυβέρνηση εξήγγειλε τα νέα μέτρα μόνο λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, αρκετοί γονείς διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν.

Την ίδια στιγμή, η Google ανακοίνωσε πως μεταθέτει για τον Ιανουάριο του 2022 την υποχρεωτική επιστροφή των υπαλλήλων της στο γραφείο, λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα». «Χαίρομαι που πολλά από τα γραφεία μας έχουν ήδη ξανανοίξει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού τιτάνα, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιοχές της Γης η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί αβεβαιότητες και πως η εταιρεία θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και επιλογές στους εργαζομένους της. 

Σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησαν πρόσφατα και οι γείτονες της εταιρείας στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, όπως η Facebook, η Apple, και η Amazon. Παρότι οι εταιρείες προέβλεπαν αρχικά ότι θα προχωρούσαν σε επιστροφή στα γραφεία μέσα στο φθινόπωρο, χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του ιού, όλες αναθεώρησαν τα σχέδιά τους εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας.

Παράλληλα, στην άλλη άκρη της υφηλίου, η Ινδονησία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας 568 θανάτους και 5.436 νέα κρούσματα. Η χώρα καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων μολύνσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ενώ διάφορες περιφέρειες της Ινδονησίας βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, μια ομάδα εξοπλισμένη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο στην πόλη Μακασάρ για να παραδώσει φάρμακα και τρόφιμα σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή