Αυστραλία: Η Βικτόρια απαγορεύει τη δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων

Αυστραλία: Η Βικτόρια απαγορεύει τη δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινικό αδίκημα θα αποτελεί στο εξής η δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων στην πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, με τις τοπικές αρχές να φέρνουν σχετικό νομοσχέδιο στο πολιτειακό κοινοβούλιο το 2022, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με διακομματική υποστήριξη. Η Βικτόρια έτσι θα γίνει η πρώτη πολιτεία της χώρας που προχωράει σε μία τέτοια απαγόρευση, μετά τη σχετική προειδοποίηση στην οποία προέβη νωρίτερα φέτος η αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία, κάνοντας λόγο για αύξηση του εγχώριου ακροδεξιού και ρατσιστικού εξτρεμισμού και προτείνοντας την απαγόρευση των εξτρεμιστικών διακριτικών και συμβόλων. 

Σύμβολα όπως ο αγκυλωτός σταυρός και το σήμα των SS θα μπορούν πλέον να εμφανίζονται δημόσια μόνο για αυστηρά εκπαιδευτικούς και ιστορικούς σκοπούς, λόγω της έξαρσης της νεοναζιστικής δραστηριότητας και του λόγου και των συμπεριφορών μίσους στην πολιτεία, την οποία τονίζει στην ανακοίνωση της η τοπική κυβέρνηση της Βικτόριας. 

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι το νομοσχέδιο θα διευρύνει την νομική προστασία έναντι της εξύβρισης για κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν από το νομικό πλαίσιο της πολιτείας, όπως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τα άτομα με αναπηρίες και οι φορείς του HIV. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, νομική προστασία από τη ρητορική μίσους απολαμβάνουν μόνο όσοι βιώσουν ρατσισμό για τη φυλή, το χρώμα του δέρματος και το θρήσκευμα τους, με τα περιστατικά μισαλλοδοξίας και ρατσισμού κατά ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και σωματικές αναπηρίες να παρουσιάζουν, ωστόσο, σημαντική αύξηση.

Η απόφαση να προωθηθεί αυτό που η κυβέρνηση της Βικτόριας χαρακτήρισε «ιστορική μεταρρύθμιση», ήρθε ως επακόλουθο έρευνας που διεξήγαγε νωρίτερα φέτος μία κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία τόνιζε ότι η εξύβριση και ο λόγος μίσους σε βάρος πολιτών συνιστούν ένα «πάρα πολύ συχνό» φαινόμενο.

Μολαταύτα, η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν αφορά μόνο τον περιορισμό του ρατσισμού που βιώνουν καθημερινά πολλοί πολίτες της χώρας, αλλά αποβλέπει να συμβάλει στην ευρύτερη μείωση του εγχώριου εξτρεμισμού, ο οποίος παρουσιάζει ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, είτε πρόκειται για τον εξτρεμισμό του ακραίου σουνιτικού Ισλάμ είτε για τον εξτρεμισμό της λευκής υπεροχής και του νεοναζισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες τον Απρίλιο, ένα τρομοκρατικό χτύπημα εντός της χώρας είναι «πιθανό» να λάβει χώρα μέσα στους «επόμενους δώδεκα μήνες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή