Αφγανιστάν: Σκληρή αντίσταση κατά Ταλιμπάν στο Παντσίρ

Αφγανιστάν: Σκληρή αντίσταση κατά Ταλιμπάν στο Παντσίρ

Αμιγώς ισλαμική κυβέρνηση αναλαμβάνει τις τύχες του Αφγανιστάν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο σχηματισμός της πρώτης, μεταβατικής όπως χαρακτηρίζεται, κυβέρνησης των Ταλιμπάν επιτείνει την καχυποψία της Δύσης έναντι των διακηρύξεων μετριοπάθειας του φονταμενταλιστικού κινήματος, ο κίνδυνος υποτροπής των εμφυλίων συγκρούσεων αρχίζει να γίνεται ορατός. Παρότι ενισχύθηκαν σοβαρά από τον αμερικανικό εξοπλισμό που εγκατέλειψαν κατά την άτακτη φυγή τους οι δυνάμεις του αφγανικού στρατού, οι Ταλιμπάν δεν φαίνονται, τουλάχιστον για την ώρα, έτοιμοι να κάμψουν την αντίσταση των αντιπάλων τους, που έχουν οχυρωθεί στην κοιλάδα Παντσίρ – τη μοναδική από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν που δεν ελέγχεται από το ισλαμικό κίνημα.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανάμεσα σε δυνάμεις των Ταλιμπάν, που προσπαθούσαν να εισβάλουν και από τις τέσσερις εισόδους της κοιλάδας, και το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν υπό τον τοπικό οπλαρχηγό Αχμάντ Μασούντ. Και οι δύο πλευρές ανέφεραν μεγάλες απώλειες αντιπάλων τους, χωρίς να είναι δυνατή η εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, υποστήριξε ότι οι μαχητές του κινήματος αποκόμισαν τα πρώτα εδαφικά κέρδη, κάτι που διέψευσε η ένοπλη αντιπολίτευση.

Στην Καμπούλ, εκπρόσωπος των νέων Αρχών γνωστοποίησε ότι επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία δεν είχε ακόμη επισημοποιηθεί μέχρι χθες το βράδυ, θα είναι, όπως αναμενόταν, ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του κινήματος.

Τις σημαντικότερες θέσεις στην κυβέρνησή του θα καταλάβουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, και ο Μοχάμαντ Αμπάς Στανεκζάι, στενός συνεργάτης του Μπαραντάρ. Ο θεωρητικά ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, θα περιορισθεί στη διαχείριση των θρησκευτικών ζητημάτων. Παρά τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών με στελέχη του προηγούμενου, φιλοδυτικού καθεστώτος, η νέα κυβέρνηση θα είναι καθαρά ισλαμική.

Στο μεταξύ, οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν να συντονιστούν για να διατηρήσουν μια ευρωπαϊκή παρουσία στην Καμπούλ, με στόχο τη συνέχιση της απομάκρυνσης προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό θα πρέπει να συνεργαστούμε επιχειρησιακά με τη νέα κυβέρνηση, πράγμα που δεν σημαίνει αναγνώριση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή