ΗΠΑ: Πολιτικά υποκινούμενες οι καταδίκες ηγετών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

ΗΠΑ: Πολιτικά υποκινούμενες οι καταδίκες ηγετών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

Η καταδίκη της Μαρίας Κολεσνίκοβα και του Μαξίν Ζνακ είναι «απόδειξη της πλήρους περιφρόνησης του καθεστώτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού της Λευκορωσίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαίσχυντη και πολιτικά υποκινούμενη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την καταδίκη της Μαρίας Κολεσνίκοβα και του Μαξίν Ζνακ, ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

«Αυτές οι καταδίκες είναι μια περαιτέρω απόδειξη της πλήρους περιφρόνησης του καθεστώτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού της Λευκορωσίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ποινή κάθειρξης 11 ετών

Η Μαρία Κολεσνίκοβα, από τους ηγέτες των μαζικών περυσινών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 11 ετών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta και η λευκορωσική αντιπολίτευση.

Εναντίον της Κολεσνίκοβα και ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του Μαξίμ Ζνακ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξτρεμισμό και για παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας. Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και η Κολσενίκοβα τις χαρακτήρισε «παράλογες». Ο Ζνακ καταδικάστηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης.

Η 39χρονη Κολεσνίκοβα, η οποία μετέχει στο προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2020 αφού έσκισε το διαβατήριό της για να αποτρέψει προσπάθεια να την απελάσουν στην γειτονική Ουκρανία.

Η πρώην μουσικός και μετέπειτα πολιτικός αναδείχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, τον Αύγουστο του 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή