Πώς οι συσκευές fax έβαλαν εμπόδια στη μάχη με τον κορωνοϊό

Πώς οι συσκευές fax έβαλαν εμπόδια στη μάχη με τον κορωνοϊό

Η υπερθέρμανση λόγω χιλιάδων εκτυπώσεων και τα προβλήματα στην ανταλλαγή δεδομένων δημιούργησαν προσκόμματα στη διαχείριση της πανδημίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο, στην πόλη Όστιν του Τέξας, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονταν κατάκορυφα και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας συνιστούσαν στους πολίτες που παρουσίαζαν συμπτώματα COVID, να ενεργούν σαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ο ρυθμός καταγραφής και ιχνηλάτησης των νέων κρουσμάτων καθυστερούσε σημαντικά εξαιτίας, μεταξύ άλλων, ενός απρόσμενου «εχθρού»: των συσκευών φαξ.

Με την πανδημία να σαρώνει την πόλη, οι συσκευές fax είχαν αρχίσει να υπερθερμαίνονται, καθώς τα αποτελέσματα από τεστ Covid-19 εκτυπώνονταν κατά χιλιάδες. «Καθημερινά λαμβάναμε χιλιάδες υποθέσεις νέων κρουσμάτων. Ήταν μία τρέλα» τονίζει η Τζάνετ Πισέ, επικεφαλής επιδημιολόγος στην πόλη του Όστιν και προσθέτει: «Δεν μπορείς να πολεμήσεις μια πανδημία με τεχνολογία του 19ου αιώνα».

Πάνω από δώδεκα υπάλληλοι «σκάναραν» στοίβες -μερικές φορές ύψους 18 εκατοστών- από fax με στόχο να εντοπίσουν διπλότυπα ή χαρτιά με ελλιπείς πληροφορίες. Στη συνέχεια, εισήγαγαν χειροκίνητα τα αποτελέσματα στο σύστημα παρακολούθησης της πανδημίας που διέθετε η πόλη.

Παρόμοια είναι η εικόνα σε ολόκληρο τον κόσμο, με τομείς όπως η Υγεία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και το Real Estate να επιμένουν στη χρήση συσκευών fax, την ώρα που ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς των emails και του cloud computing.

Η αναποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων οδήγησε πολλές κυβερνήσεις στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χρήση μηχανών φαξ. Θα μπορούσε η πανδημία του κορωνοϊού να στείλει τις συσκευές fax στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας;

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ελπίζει ότι θα γίνει πραγματικότητα. Τον Μάιο, η κυβέρνηση πρότεινε την αντικατάσταση των συσκευών fax και των DVD από νέα ψηφιακά μέσα, με στόχο την εκμοντέρνιση του τρόπου αποθήκευσης και αναζήτησης των δεδομένων των ασθενών.

Πολλά νοσοκομεία εξακολουθούν να βασίζονται σε συσκευές fax για τον διαμοιρασμό των δεδομένων των ασθενών, παρά τη χρήση σύγχρονων διαδικτυακών υπηρεσιών σε άλλους τομείς. «Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ γελοίο το γεγονός ότι έχουμε ακόμη μηχανές φαξ», τονίζει η Μόνικα Σέγκεν, νοσοκόμα και σύμβουλος στο υπουργείο.

Ωστόσο, τα μηχανήματα φαξ δεν είναι η μόνη ξεπερασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο χαρτί για να ανταποκριθούν σε επείγοντα περιστατικά.

Mε πληροφορίες από BBC

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή