ΠΟΥ: Κινδυνεύουν με «λουκέτο» εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν

ΠΟΥ: Κινδυνεύουν με «λουκέτο» εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «λουκέτο» κινδυνεύουν εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΥ, έχει απαγορευτεί σε δυτικούς δωρητές που χρηματοδοτούν τις εγκαταστάσεις αυτές να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. 

Περίπου το 90% των 2.300 εγκαταστάσεων υγείας σε όλη τη χώρα μπορεί να χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία του ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ συμπλήρωσε ότι οι δυτικοί δωρητές βρίσκονται αντιμέτωποι με κανόνες που τους εμποδίζουν να έχουν συναλλαγές με τους Ταλιμπάν, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Θα κάνουμε μια παύση στις επιχειρήσεις σε μεγάλο ποσοστό αυτών (των εγκαταστάσεων υγείας). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έως και το 90% θα σταματήσει να λειτουργεί πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα και αυτό θα επιφέρει αύξηση ασθενειών και θανάτων» σημείωσε ο Μπρέναν.

Ο ΠΟΥ προσπαθούσε να καλύψει το κενό παρέχοντας προμήθειες, εξοπλισμό και χρηματοδότηση σε 500 κέντρα υγείας ανέφερε ο Μπρέναν και πρόσθεσε πως ο οργανισμός συνεργάζεται με το Κατάρ για αεροπορικές παραδόσεις ιατρικού υλικού.

Οι επόμενες παραδόσεις θα περιλαμβάνουν τεστ για Covid και προμήθειες για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

Ιατρικά εφόδια συνεχίζουν να μεταφέρονται μέσω της βόρειας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ και ο ΠΟΥ διερευνά επίσης επιλογές για χερσαίες μεταφορές με χρήση φορτηγών από το Πακιστάν, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή