Απόδραση Παλαιστινίων από ισραηλινή φυλακή

Απόδραση Παλαιστινίων από ισραηλινή φυλακή

Οι έξι δραπέτες εξασφάλισαν βοήθεια συνεργών τους για τη διάνοιξη σήραγγας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Μέσω σήραγγας την οποία έσκαψαν κάτω από τις τουαλέτες του κελιού τους απέδρασαν έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα του βόρειου Ισραήλ, θεωρούμενες από τις ασφαλέστερες στη χώρα.

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει από χθες τα ξημερώματα αστυνομικοί, στρατιώτες και μέλη της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, Σιν Μπετ. Οι έρευνες συνεχίζονταν χθες το απόγευμα με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων και εναέριων μέσων, ενώ ο ισραηλινός στρατός τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, οι έξι Παλαιστίνιοι, που μοιράζονταν το ίδιο κελί, φαίνεται να εξασφάλισαν βοήθεια από συνεργό τους εκτός των φυλακών, καθώς η σήραγγα είχε διανοιχθεί ταυτόχρονα από το κελί, αλλά και από χώρο έξω από τον τοίχο ασφαλείας. Μεταξύ των κρατουμένων που απέδρασαν συγκαταλέγεται ο 46χρονος Ζακαρία Ζουμπέιντι, πρώην ηγετικό στέλεχος της Φατάχ στην Τζενίν. Οι άλλοι πέντε είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους σε επιθέσεις με στόχο Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της εξέγερσης – ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι οι δραπέτες κατευθύνονται προς την Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, όπου η παλαιστινιακή αρχή του Μαχμούντ Αμπάς ασκεί ελάχιστη επιρροή. Τον τελευταίο μήνα η Τζενίν έχει γίνει σκηνικό βίαιων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστίνιων ακτιβιστών. Πίσω από τις ταραχές αυτές βρέθηκαν ορισμένες φορές και μέλη της αμφιλεγόμενης αστυνομικής μονάδας «μουσταριμπίμ», στην οποία υπηρετούν αραβόφωνοι Ισραηλινοί μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους. Οι άνδρες αυτοί αναλαμβάνουν «ευαίσθητες» αποστολές, όπως συλλήψεις υπόπτων και πράξεις προβοκάτσιας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera.

«Η απόδραση αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Εχουμε καλέσει επανειλημμένως για την απελευθέρωση Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων. Αν μπορούν να απελευθερωθούν με δικά τους μέσα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής οργάνωσης αρωγής προς αποφυλακισθέντες από τις ισραηλινές φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή