Στο φως οι μπλε δείκτες του Μπιγκ Μπεν

Στο φως οι μπλε δείκτες του Μπιγκ Μπεν

Το έργο αποκατάστασης έχει κοστίσει πάνω από 80 εκατ. λίρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αποκατάστασής του έφθασε την περασμένη εβδομάδα το εμβληματικό Μπιγκ Μπεν, με την αποκάλυψη των δεικτών του διάσημου ρολογιού του βαμμένων εκ νέου στην αρχική τους απόχρωση, του πρωσικού μπλε. Ο 177ετής πύργος παραμένει καλυμμένος με σκαλωσιές από το 2017, οπότε ξεκίνησαν οι πολύπλοκες εργασίες ανακαίνισης της λιθοδομής και των ρολογιών του. Το έργο αποκατάστασης έχει ήδη κοστίσει πάνω από 80 εκατ. λίρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, όταν και θα ηχήσει ξανά η περίφημη καμπάνα του ρολογιού, βάρους 13 τόνων.

«Ολοι λαχταρούμε να ξανακούσουμε τον ήχο του Μπιγκ Μπεν, που θα σηματοδοτήσει την απομάκρυνση της σκαλωσιάς από τον πύργο. Νομίζω πως μετά τα αποκαλυπτήρια θα συμφωνήσουμε ότι η υπομονή μας άξιζε τον κόπο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Λίντσεϊ Χόιλ, πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία στεγάζεται στα ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, που περιλαμβάνουν τον διάσημο πύργο. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στον Πύργο της Ελισάβετ, ο οποίος έχει ύψος 96 μ. και περιλαμβάνει το κωδωνοστάσιο του Μπιγκ Μπεν, οι επισκευαστές ανακάλυψαν ότι οι δείκτες του ρολογιού ήταν αρχικά βαμμένοι μπλε – αντί μαύροι. Εικάζεται πως η αυθεντική απόχρωση είχε σκοπίμως αλλάξει στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς η αιθαλομίχλη της εποχής καθιστούσε δυσανάγνωστες τις ενδείξεις του ρολογιού.

Η ανακαίνιση του πύργου αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις αρχές της χρονιάς, καθυστέρησε όμως λόγω της πανδημίας, όπως γνωστοποίησε τον Απρίλιο η βρετανική Βουλή. Την περασμένη τετραετία, το εμβληματικό ρολόι παρέμεινε σιωπηλό λόγω των εργασιών, με εξαίρεση ελάχιστες σοβαρές περιστάσεις και αφού ο μηχανισμός, εκτάκτως, επανασυναρμολογήθηκε για χάρη τους.

Μέχρι στιγμής, οι τέσσερις όψεις του ρολογιού έχουν ξαναβαφτεί, η σκουριά έχει αφαιρεθεί από την οροφή και τα σκαλίσματα στην πρόσοψη του πύργου βρίσκονται σε διαδικασία εντατικής επισκευής. Ολες οι εργασίες τελούνται με μεγάλη βοήθεια από την περιοχή του Γιορκσάιρ – από το σίδερο, που προέρχεται από την πόλη του Χάλιφαξ, μέχρι τις πέτρες, που μεταφέρονται από λατομείο στο Ντόνκαστερ. Αλλωστε, η περιοχή συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του ρολογιού, καθώς, όπως εξηγεί ο ιστορικός του Κοινοβουλίου Μαρκ Κόλινς, «το ρολόι κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του ερασιτέχνη ωρολογοποιού Εντουαρντ Μπέκετ Ντένισον, η οικογένεια του οποίου προήλθε από το Ντόνκαστερ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή