Σκάνδαλο Pegasus: Πελάτης της NSO και οι γερμανικές διωκτικές αρχές

Σκάνδαλο Pegasus: Πελάτης της NSO και οι γερμανικές διωκτικές αρχές

Αποκαλύφθηκε ότι το πανίσχυρο ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης Pegasus χρησιμοποιείται από το 2020

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι γερμανικές διωκτικές αρχές παραδέχθηκαν χθες ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής ότι αγόρασαν το πανίσχυρο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO και το χρησιμοποιούν από το 2020. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στη Γερμανία και το γεγονός ότι οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους ένα τόσο ισχυρό όπλο θεωρείται δεδομένο ότι θα προξενήσει αντιδράσεις. 

Εως τώρα, οι γερμανικές υπηρεσίες απέφευγαν συστηματικά να απαντήσουν στο ερώτημα εάν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικό, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αποκαλυφθούν μέθοδοι που θα βλάψουν την ικανότητά τους να διώκουν το έγκλημα. «Ηταν κάτι σαν κρατικό μυστικό», παρατηρεί η εφημερίδα «Ζιντντόιτσε». Χθες, όμως, η αντιπρόεδρος της υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος (BKA), Μαρτίνα Λινκ, κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παραδέχθηκε όχι μόνο ότι το σύστημα έχει αγοραστεί, αλλά και ότι χρησιμοποιείται. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ήταν αναπόφευκτος μετά τις αποκαλύψεις του Ιουλίου για την κατάχρηση του λογισμικού αυτού από σειρά κυβερνήσεων, οι οποίες το χρησιμοποιούν για παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών κ.ά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zeit, στην κατάθεσή της η Λινκ υποστήριξε ότι το σύστημα αγοράστηκε διότι το αντίστοιχο σύστημα που έχουν αναπτύξει οι γερμανικές αρχές δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα χωρίς να αφήσει ίχνη. Αντιθέτως, το Pegasus μολύνει τις συσκευές απαρατήρητα. Tο 2017, οι νομικοί σύμβουλοι της γερμανικής αστυνομίας διαφώνησαν με την προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος της NSO, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της ιδιωτικής ζωής.  Το Pegasus αγοράστηκε τελικά το 2020 αντί μονοψηφίου ποσού εκατομμυρίων, με κάποιες τροποποιήσεις οι οποίες, όπως υποστήριξε η Λινκ, το προσαρμόζουν στις συνταγματικές επιταγές. Λόγου χάριν, ειδικά για τη Γερμανία, το σύστημα κρατάει αρχείο για όλες τις συσκευές που παραβιάστηκαν, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος, ενώ από τα δεδομένα, φωτογραφίες, βίντεο κ.τ.λ. που «ρουφάει», υποτίθεται ότι διαγράφονται όσα «αγγίζουν τον πυρήνα της ιδιωτικότητας», όπως οι γυμνές φωτογραφίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή