ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη για τις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι: Ένας κατηγορούμενος δήλωσε ότι «είναι στρατιώτης του ISIS»

Τo ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις του 2015, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν

Δίκη για τις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι: Ένας κατηγορούμενος δήλωσε ότι «είναι στρατιώτης του ISIS»

Ο Γαλλο-Μαροκινός Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο μοναδικός επιζών της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, δήλωσε στο γαλλικό δικαστήριο ότι είναι «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους».

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε στο Παρίσι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η δίκη 20 κατηγορουμένων για ανάμειξη στις επιθέσεις, κατά τις οποίες περίπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν οπλισμένοι άνδρες, ζωσμένοι με εκρηκτικά, έβαλαν στο στόχαστρο έξι μπαρ και εστιατόρια, την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και το Σταντ ντε Φρανς, το εθνικό στάδιο της Γαλλίας. 

«Αυτή η νύχτα μας βύθισε όλους στον τρόμο και την ασχήμια», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Αλμπερτινί, ο 39χρονος γιος του οποίου σκοτώθηκε στο Μπατακλάν.

Η αστυνομία θα βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενώ δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε πεζούς και οχήματα στους δρόμους γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκεται η δικαστική αίθουσα στην οποία θα διεξαχθεί η δίκη Αποκλεισμένη θα είναι η πρόσβαση και στις γύρω όχθες του Σηκουάνα.

Η δίκη θα διαρκέσει εννέα μήνες. Οι ενάγοντες ανέρχονται σε περισσότερους από 1.800, ενώ περισσότεροι από 300 δικηγόροι θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον, όπως τον περιέγραψε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, άνευ προηγουμένου δικαστικό μαραθώνιο. Η ετυμηγορία αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ