ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία – κορωνοϊός: «Κοινή εβδομάδα εμβολιασμού» σε εκκλησίες, αγορές και γυμναστήρια

Από τη Δευτέρα ξεκινάει η «κοινή εβδομάδα εμβολιασμού» στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί σε γυμναστήρια, παιδικές χαρές, εκκλησίες, αγορές και παντού όπου συγκεντρώνεται πλήθος

Γερμανία – κορωνοϊός: «Κοινή εβδομάδα εμβολιασμού» σε εκκλησίες, αγορές και γυμναστήρια

«Αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε δραστικά το ποσοστό εμβολιασμών, το τρέχον τέταρτο κύμα μπορεί να λάβει ισοπεδωτικές διαστάσεις» προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Υγείας απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19. 

Οπως ανακοίνωσε ο Γενς Σπαν, η επόμενη εβδομάδα θα ονομαστεί «κοινή εβδομάδα εμβολιασμού» με συντονισμένες δράσεις ομοσπονδίας και κρατιδίων, δήμων, κοινοτήτων και συλλόγων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε γυμναστήρια, παιδικές χαρές, εκκλησίες, αγορές και παντού όπου συγκεντρώνεται πλήθος.

Την «εβδομάδα εμβολιασμού» θα στηρίξει ακόμη το λιανικό εμπόριο δήλωσε ο Διευθυντής του Συνδέσμου Εμπόρων Στέφαν Γκεντ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης της πανδημίας. «Το εμπόριο σημαίνει ζωή αντί για lockdown. Θέλουμε να μπούμε σε μια εποχή στην οποία θα ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, πάνω από 100.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί σε εμπορικά κέντρα σε όλη τη Γερμανία. 

Διπλασιάστηκαν οι ασθενείς στη ΜΕΘ

Ο Λόταρ Βίλερ επισήμανε ότι ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ έχει διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα, με τον μέσο όρο ηλικίας συνεχώς να κατεβαίνει και τον νεότερο ασθενή να είναι 20 ετών. «Για αυτό και πρέπει να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί. Είναι η ευκαιρία μας να τελειώσουμε την πανδημία» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε εκείνους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Βίλερ, παραπέμποντας σε σχετικές έρευνες, διευκρίνισε ότι οι πραγματικοί αρνητές του εμβολίου είναι κάτω από 5%. «Κάποιοι άλλοι απλώς δεν παίρνουν στα σοβαρά την ασθένεια» σημείωσε.

Για «πανδημία των ανεμβολίαστων» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, τα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο βορράς υπερισχύει του νότου και η δύση της ανατολής. «Πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς είναι μέχρι τώρα τα κρατίδια της Βρέμης, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του Ζάαρλαντ, του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και του Αμβούργου, με ποσοστά πλήρους εμβολιασμού από 68 έως 71%. «Αν ήμασταν όλοι έτσι, όπως σε αυτά τα κρατίδια, τότε ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος», σχολίασε ο Γενς Σπαν.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. Η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων είναι κοινός μας στόχος» δήλωσε ο υπουργός και παραδέχθηκε ότι τους προηγούμενους μήνες η διαδικασία εμβολιασμού ίσως να ήταν για κάποιους ιδιαίτερα περίπλοκη. «Ο εμβολιασμός παραμένει προσωπική απόφαση, αλλά είναι επίσης και μια απόφαση που επηρεάζει και άλλους» ανέφερε και δεσμεύθηκε για απλοποίηση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας έχει πλήρως εμβολιαστεί σε ποσοστό 61,6%, ενώ μία δόση του εμβολίου έχει ήδη λάβει το 66%. Προκειμένου να καμφθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα χρειαζόταν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ποσοστό εμβολιασμών 80-90%.