Ρωσία – Ινδία: Συνεργασία για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας

Ρωσία – Ινδία: Συνεργασία για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας

Οι δύο χώρες θεωρούν απειλή για την Κεντρική Ασία και την Ινδία τις εξτρεμιστικές ομάδες που επιχειρούν από το Αφγανιστάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ινδία και Ρωσία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στο Νέο Δελχί οι επικεφαλής των δύο χωρών στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. 

Οι δύο χώρες θεωρούν απειλή για την Κεντρική Ασία και την Ινδία τις εξτρεμιστικές ομάδες που επιχειρούν από το Αφγανιστάν.

Οι ισλαμιστές Ταλιμπάν, οι οποίοι επικράτησαν τον περασμένο μήνα στο Αφγανιστάν, μετά από είκοσι χρόνια πολέμου και ανακοίνωσαν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έχουν γίνει δεκτοί με επιφυλάξεις από την διεθνή κοινότητα.

Η Ινδία και η Ρωσία εξέφρασαν από κοινού τη βαθιά τους ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που έλαβε χώρα μεταξύ του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και του Συμβούλου επί θεμάτων ασφαλείας της Ινδίας Αγίτ Ντοβάλ στο Νέο Δελχί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, στις οποίες εντάσσεται ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και να μην επιτρέψουν το έδαφος της χώρας να χρησιμοποιείται από εξτρεμιστικές ομάδες.

«Υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά στην παρουσία διεθνών τρομοκρατικών ομάδων στο Αφγανιστάν και στην απειλή της τρομοκρατίας για την Κεντρική Ασία και την Ινδία» δήλωσε ο Ινδός αξιωματούχος.

Η Ινδία φοβάται ότι εξτρεμιστικές ομάδες που επιχειρούν από το Πακιστάν, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το έδαφος του Αφγανιστάν για να ενορχηστρώσουν επιθέσεις και δήλωσε ότι το Πακιστάν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του λόγω των στενών δεσμών που έχει με τους Ταλιμπάν.

Η Ρωσία φοβάται ότι η αναταραχή που επικρατεί στο Αφγανιστάν μπορεί επεκταθεί στην Κεντρική Ασία, την οποία θεωρεί ως τη νότια αμυντική πτέρυγά της και ως σφαίρα επιρροής από την οποία μπορεί να προέλθουν απειλές των ακραίων Ισλαμιστών.

Παράτυπη μετανάστευση και διακίνηση ναρκωτικών στην ατζέντα της συζήτησης

Πατρούσεφ και Ντοβάλ συζήτησαν για την εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας στα ζητήματα ασφαλείας, εστιάζοντας στην περαιτέρω συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, την παράτυπη μετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η Ινδία και η Ρωσία εδώ και χρόνια έχουν στενή στρατιωτική συνεργασία, αλλά τα τελευταία χρόνια το Νέο Δελχί έχει στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για αγορές όπλων, έχοντας αναπτύξει στενούς πολιτικούς δεσμούς.

Ωστόσο ο Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει δραματικά μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή