Ρωσία: Έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι χώρα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση

Ρωσία: Έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι χώρα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, το 44% των Ρώσων θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει τη Δύση «ως σύμμαχο»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διεθνή απομόνωση θεωρούν ότι βρίσκεται η Ρωσία το 57% των πολιτών, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 38%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Το ερευνητικό κέντρο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνει ότι τα ποσοστά αυτά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2018, όταν ήταν 56% και 37% αντίστοιχα.

Παράλληλα το 44% των Ρώσων θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει τη Δύση «ως σύμμαχο». Η άποψη αυτή είναι πιο δημοφιλής στις ηλικίες 18-24 ετών. Ωστόσο το 29% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Δύση πρέπει να αντιμετωπίζεται «ως ανταγωνιστής», το 13% «ως φίλος» και το 5% «ως εχθρός».

Οι Ρώσοι, επισημαίνουν οι κοινωνιολόγοι του Levada-Centr, τον Αύγουστο άρχισαν να αντιμετωπίζουν καλύτερα χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ και η Ουκρανία σε σχέση με την άνοιξη του 2021.

Το 46% αντιμετωπίζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θετικά, το 39% αρνητικά (τον Μάιο τα ποσοστά ήταν 38% και 45% αντίστοιχα).

Το 39% των Ρώσων αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ θετικά, το 47% αρνητικά (τον Μάιο τα ποσοστά ήταν 31% και 54% αντίστοιχα).

Το 39% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την Ουκρανία, το 49% αρνητικά (τον Μάιο τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 33% και 55%).

Θετικά βλέπουν οι Ρώσοι σε ποσοστό 55% τη Γεωργία, ενώ το 29% την αντιμετωπίζει αρνητικά. Το 2018, το 46% των Ρώσων αντιμετώπιζε θετικά τη Γεωργία και το 31% αρνητικά.

Θετική είναι η άποψη που έχουν οι Ρώσοι για τη Λευκορωσία. Τον Αύγουστο το 82% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν θετικά την Ουκρανία και το 10% αρνητικά.

Λιγότεροι Ρώσοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν θετικά την Κίνα, καθώς ενώ στις αρχές του 2021, το 75% των Ρώσων αντιμετώπιζαν θετικά τη Κίνα και το 14% αρνητικά, τον Αύγουστο του 2021 το 70% των ερωτηθέντων αντιμετώπιζε θετικά την Κίνα και το 18% αρνητικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή