«Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους»

«Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους»

Ξεκίνησε η δίκη των τζιχαντιστών που το 2015 αιματοκύλισαν το Παρίσι. «Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», διακήρυξε ο βασικός κατηγορούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η δίκη των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι στις συντονισμένες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 ξεκίνησε χθες στο δικαστικό μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας, με την παραδοχή του παρ’ ολίγον καμικάζι Σαλάχ Αμπντεσλάμ ότι ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. 

Προβλέπεται μια γιγαντιαίων διαστάσεων δίκη τόσο ως προς τα πρακτικά (542 τόμοι δικογραφίας, 1.800 μηνυτές, 1.000 αστυνομικοί για προστασία) όσο και ως προς τη σημασία των συμβάντων που θα αναβιώσουν στην ειδικά κατασκευασμένη δικαστική αίθουσα, χωρητικότητας 550 θέσεων. Πρόκειται για τις πλέον θανατηφόρες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν. Οι επιθέσεις στον συναυλιακό χώρο «Μπατακλάν», στο «Σταντ ντε Φρανς» και στα γειτονικά μπαρ και εστιατόρια έχουν αφήσει σημάδια στην ψυχή ολόκληρης της χώρας – και όχι μόνο των επιζώντων, ορισμένοι εκ των οποίων βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα. 

Στο εδώλιο κάθισαν ο 31χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ και άλλα δεκατρία άτομα που κατηγορούνται ως συνεργοί του, ενώ ακόμη έξι δικάζονται ερήμην, καθώς θεωρείται ότι σκοτώθηκαν στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά δεν υπάρχουν πιστοποιητικά θανάτου. Οι εννέα βομβιστές αυτοκτονίας δεν δικάζονται, αλλά μέρος της διαδικασίας θα αφιερωθεί στη σχέση των κατηγορουμένων μαζί τους.

Η δίκη ξεκίνησε με τον πρόεδρο να ζητεί από τον Αμπντεσλάμ να πει το όνομά του. «Δεν υπάρχει κανένας θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του», απάντησε εκείνος. «Επάγγελμα;», ρώτησε ο πρόεδρος. «Αφησα όλες μου τις δουλειές για να γίνω στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Αμπντεσλάμ. Την περίοδο εκείνη, η τζιχαντιστική οργάνωση είχε δώσει εντολή επίθεσης κατά της Γαλλίας.

«Αυτή η δίκη θα επιτρέψει κυρίως στους συγγενείς των θυμάτων να καταλάβουν τι συνέβη», δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν. «Είναι η απόλυτη απάντηση των δημοκρατιών απέναντι στην τρομοκρατική απειλή. Το δίκαιο, όλο το δίκαιο και τίποτε άλλο παρά μόνο το δίκαιο», σημείωσε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde. «Είναι η στιγμή που οι πολίτες περνούν από τον ρόλο των θυμάτων στον ρόλο των συμμετόχων σε μια ορθολογική και υπεύθυνη διαδικασία, τη διαδικασία της δικαιοσύνης. Είναι η στιγμή που ανακτούν τον έλεγχο επί των ατομικών και συλλογικών τραυμάτων». Η εφημερίδα σημειώνει τη διαφορά της γαλλικής προσέγγισης από την απάντηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η οποία συνίστατο σε «μυστικές φυλακές, απαγωγές υπόπτων από όλο τον κόσμο και μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο, έξω από τη δικαιοδοσία της αμερικανικής Δικαιοσύνης… Η δίκη για τη 13η Νοεμβρίου στη Γαλλία πρέπει να δείξει ότι είναι εφικτό να φέρει κανείς με δημοκρατικό τρόπο τους τρομοκράτες ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή