Αφγανιστάν: Πρώτη «δυτική» πτήση από Καμπούλ

Αφγανιστάν: Πρώτη «δυτική» πτήση από Καμπούλ

Αεροσκάφος με περίπου 200 επιβάτες αναχώρησε χθες με προορισμό το Κατάρ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KΑΜΠΟΥΛ. Για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αεροσκάφος με περίπου 200 επιβάτες, μεταξύ αυτών Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί, αναχώρησε χθες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με προορισμό την Ντόχα του Κατάρ. Οι Ταλιμπάν έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του αεροδρομίου και την επανέναρξη των πτήσεων, ώστε να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.  

«Μπορώ να πω ότι πρόκειται για ιστορική ημέρα για το Αφγανιστάν, το αεροδρόμιο της Καμπούλ λειτουργεί και πάλι», είπε ο απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μουτλάκ μπιν Μαντίτζ αλ Καχτάνι. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ευχαρίστησε το Κατάρ για τη βοήθειά του στην επισκευή των ραντάρ του αεροδρομίου, στα οποία, όπως υποστήριξε, είχαν προξενήσει ζημιές οι ΗΠΑ κατά την αποχώρησή τους. «Είναι μια ευκαιρία να ζητήσουμε από τις μουσουλμανικές και όλες τις χώρες να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στον λαό του Αφγανιστάν και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια», προσέθεσε. Η πτήση των αερογραμμών του Κατάρ που απομάκρυνε από τη χώρα τους Δυτικούς υπηκόους είχε προηγουμένως παραδώσει 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Η συμβολή του Κατάρ είναι κρίσιμη και από τη σκοπιά των ΗΠΑ, καθώς υπήκοοί του πραγματοποιούν τους ελέγχους των ταξιδιωτικών εγγράφων όσων θα ταξιδέψουν με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τους Αφγανούς που βοήθησαν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και οι οποίοι δεν μπόρεσαν έως τώρα να διαφύγουν.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν χθες εκ νέου ότι «δεν θα ζητήσουν εκδίκηση». «Σε τέτοιες τεταμένες συνθήκες, είναι εύκολο να κάνει κανείς ό,τι θέλει. Αλλά το κίνημα είναι πειθαρχημένο και ελέγχει τους μαχητές του», υποστήριξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, μουλά Μουχάμαντ Χασάν, μιλώντας στον σταθμό Al Jazeera. Η εντολή της κυβέρνησής του για απαγόρευση των διαδηλώσεων, πάντως, δεν δείχνει ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, ενώ η μετριοπαθής γλώσσα δεν περιλαμβάνει τα δικαιώματα γυναικών και δημοσιογράφων.

«Συγγνώμη» από Γκανί

«Οι ισχυρισμοί των Ταλιμπάν αντιβαίνουν σε όσα βλέπουμε και ακούμε στη χώρα», ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Αφγανοί που βγαίνουν στους δρόμους αντιμετωπίζονται με εκφοβισμό και βία, ιδίως οι γυναίκες. Πολλοί δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να καλύψουν τις διαδηλώσεις συνελήφθησαν, υπέστησαν σωματική βία και ο εξοπλισμός τους κατασχέθηκε». Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν την έκπληξη των Ταλιμπάν για το πόσο έχει αλλάξει η κοινωνία της χώρας από την τελευταία φορά που βρίσκονταν στην εξουσία, προ εικοσαετίας, καθώς πλέον γυναίκες διαδηλώνουν στους δρόμους και δεν υποχωρούν ούτε υπό την απειλή όπλων. 

Χθες, απευθύνθηκε στους Αφγανούς και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκανί, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου και διέψευσε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες πήρε μαζί του μετρητά ύψους 169 εκατ. δολαρίων. «Εφυγα γιατί η Ασφάλεια του παλατιού μού είπε ότι μένοντας ρισκάρω να γίνουν μάχες στους δρόμους, όπως στον εμφύλιο της δεκαετίας του 1990. Το έκανα για την Καμπούλ και τα 6 εκατ. κατοίκους της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή