Αβέβαιο το μέλλον των Αφγανών στο Πακιστάν

Αβέβαιο το μέλλον των Αφγανών στο Πακιστάν

Το προσφυγικό «τσουνάμι» που αναμενόταν δεν έχει εμφανισθεί ακόμη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανησυχία παρατηρούν οι Αρχές του Πακιστάν τη σταθερή ροή Αφγανών προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο από τoυς Ταλιμπάν. Το Ισλαμαμπάντ αναμένει περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες, που θα επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά με 2,2 δισ. δολάρια.

Οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την πολιτική ηγεσία του Πακιστάν. Η χώρα φιλοξενεί ήδη τους περισσότερους από κάθε άλλη της περιοχής. Η αστυνομία και μέρος του κοινού συμπεριφέρονται σκαιά στους Αφγανούς, θεωρώντας τους δυνάμει τρομοκράτες. Ολοένα περισσότεροι πολιτικοί στο Πακιστάν καλούν την κυβέρνηση να τους εκδιώξει. Ο Αγιάζ Παλίτζο, ηγέτης πολιτικού κόμματος της εθνότητας Σίντι στο Καράτσι, έχει διοργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις απαιτώντας την απομάκρυνση προσφύγων από την περιοχή του. «Η επαρχία Σιντ δεν είναι διεθνές ορφανοτροφείο. Δεν θα επιτρέψουμε σε άλλους Αφγανούς να ζήσουν εδώ», λέει. Στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, οι Αρχές ανακοίνωσαν την απέλαση 500 Αφγανών προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Παρότι ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν ζουν στο Πακιστάν και μεγάλο μέρος του πακιστανικού κοινού θεωρεί τους Ταλιμπάν ενάρετους πολεμιστές του Ισλάμ, οι νωπές μνήμες της ωμότητας του θεοκρατικού καθεστώτος τους μεταξύ 1996-2001 και η παρουσία 1,4 εκατ. καταγεγραμμένων Αφγανών στο έδαφος του Πακιστάν έχουν οδηγήσει σε μεταβολή των αντιλήψεων.

Ο ακριβής αριθμός αφίξεων προσφύγων δεν είναι σαφής, αν και το αναμενόμενο προσφυγικό κύμα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του μέχρι στιγμής. Η υποχώρηση της βίας, η στάση αναμονής που τηρούν οι Αφγανοί πολίτες απέναντι στη νέα εκδοχή των Ταλιμπάν και η ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων από το Πακιστάν στα σύνορά του με το Αφγανιστάν –πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή φράχτη μήκους 1.600 χλμ. κατά μήκος των συνόρων– έχουν συντελέσει σε σχετική ηρεμία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή