Δανία – Κορωνοϊός: Η εκτόξευση των εμβολιασμών «μηδένισε» τους περιορισμούς

Δανία – Κορωνοϊός: Η εκτόξευση των εμβολιασμών «μηδένισε» τους περιορισμούς

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε αεροδρόμια και συστήνεται στους πολίτες να τη φορούν όταν επισκέπτονται γιατρούς, κέντρα για τεστ και νοσοκομεία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού επέτρεψε στη Δανία να γίνει μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αίρει όλους τους περιορισμούς. Από σήμερα, Παρασκευή, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι απαραίτητο για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα.

Πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών στη σκανδιναβική χώρα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον τον Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.

«Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ νωρίς. Ανοίξαμε την πόρτα αλλά έχουμε πει ότι μπορεί να την κλείσουμε αν χρειαστεί» δήλωσε ο Σ. Παλούνταν, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aarhus.

Το σημείο καμπής για τη σταδιακή άρση των περιορισμών ξεκίνησε όταν η πλειοψηφία των πολιτών άνω των 50 ετών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό τους, υπογράμμισε ο καθηγητής. 

Από τις 14 Αυγούστου η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ήταν υποχρεωτική. Την 1η Σεπτεμβρίου άνοιξαν τα νυχτερινά κλαμπ, καταργήθηκαν οι περιορισμοί σχετικά με τις δημόσιες συναθροίσεις και δεν ήταν πλέον υποχρεωτική η επίδειξη  του ψηφιακού «πάσου» για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, αθλητικές εκδηλώσεις, γυμναστήρια και κομμωτήρια. 

Ωστόσο, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε αεροδρόμια και συστήνεται στους πολίτες να τη φορούν όταν επισκέπτονται γιατρούς, κέντρα για τεστ και νοσοκομεία. Η τήρηση αποστάσεων συστήνεται, ενώ παραμένουν σε εφαρμογή αυστηροί περιορισμοί για τους επιβάτες από το εξωτερικό. Ο κορωνοϊός θεωρείται στη Δανία μια «συνηθισμένη επικίνδυνη ασθένεια». 

Τον Αύγουστο, ο υπουργός Υγείας της Δανίας, Μάγκνους Χένικε, είχε δηλώσει ότι «η επιδημία είναι υπό έλεγχο», ώστοσο ειχε προειδοποιήσει ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να «ενεργήσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά τη λειτουργία της κοινωνίας».

Δανία – Κορωνοϊός: Η εκτόξευση των εμβολιασμών «μηδένισε» τους περιορισμούς-1
Η διακύμανση των κρουσμάτων από την ημέρα που επιβεβαιώθηκε η πρώτη μόλυνση με Covid-19.

Η χώρα ήταν μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που επέβαλε τον Μάρτιο του 2020 μερικό lockdown, κλείνοντας σχολεία και μη αναγκαίες επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Ήταν επίσης από τα πρώτα κράτη που άρχισαν να ανοίγουν ξανά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, ανακοινώνοντας μάλιστα την εφαρμογή «διαβατηρίου για τον κορωνοϊό» στις 21 Απριλίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην θεωρεί πια τον κορωνοϊό «κρίσιμη απειλή» για την κοινωνία, ουσιαστικά καταργεί τη νομική βάση για τους περιορισμούς, έχει δηλώσει εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή