Έσπασε η σιωπή μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου

Έσπασε η σιωπή μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου

Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν τηλεφωνικώς την Πέμπτη, για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες σιωπής συνομίλησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη κορυφής που έλαβε χώρα την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών δεν θα εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Μπάιντεν διαβίβασε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν «μια μελλοντική κατάσταση στην οποία οι δύο χώρες θα βαδίζουν σε απρόβλεπτη σύγκρουση», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου στελέχους του Λευκού Οίκου προς δημοσιογράφους.

Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον Φεβρουάριο, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν από τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Οι διμερείς σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων έφθασαν στο απόλυτο ναδίρ επί των ημερών του Τραμπ, ύστερα από την απόφασή του να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε την πρόθεσή της να προωθήσει την πολυμερή συνεργασία και να δώσει τέλος στο ρεπουμπλικανικό δόγμα «πρώτα η Αμερική», διατηρεί ακόμα σε ισχύ τους δασμούς που είχαν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, ενώ δεν έχει μετριάσει τη σκληρή στάση της ως προς διάφορα ζητήματα επί των οποίων διαφωνούν οι δύο κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες είχαν μια ευρεία στρατηγική συζήτηση για θέματα «όπου τα συμφέροντα των δύο κρατών συγκλίνουν» καθώς και για πεδία «όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και οι προοπτικές μας αποκλίνουν». Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Σι προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του πως η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις και ζήτησε να αυξηθούν οι «θετικοί παράγοντες» σε διμερές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή