Κορωνοϊός: Η διαχείριση της COVID μετά τον εμβολιασμό – Οι ειδικοί απαντούν

Κορωνοϊός: Η διαχείριση της COVID μετά τον εμβολιασμό – Οι ειδικοί απαντούν

Ειδικοί δίνουν απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τις δραστηριότητες και τη συμπεριφορά στην καθημερινότητα, μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευλόγως, πολλοί άνθρωποι αναζητούν οριστικές απαντήσεις για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν μετά τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. Είναι ασφαλές να ταξιδεύει κανείς; Είναι καλή ιδέα να παρευρεθεί σε έναν μεγάλο γάμο; Μήπως το στέλεχος «Δέλτα» καθιστά περισσότερο επικίνδυνο το να περνάει χρόνο με την εμβολιασμένη γιαγιά του;

Ωστόσο δεν υπάρχει κοινή απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, καθώς ο κίνδυνος αλλάζει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, το πού ζει και με ποιους περνάει τον χρόνο του.

Ξεκάθαρο συμπέρασμα –σύμφωνα με τους ειδικούς– παραμένει πως τα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση και ότι –με ορισμένες προφυλάξεις– οι άνθρωποι θα καταφέρουν να επιστρέψουν σε μια πιο φυσιολογική ζωή. 

Μελέτη

Πρόσφατη μελέτη σε κομητεία του Λος Αντζελες έδειξε ότι ενώ μπορεί να συμβούν αρκετές εκ διαφυγής λοιμώξεις, οι μη εμβολιασμένοι είναι 29 φορές πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το άγχος για τις εκ διαφυγής μολύνσεις των εμβολιασμένων παραμένει διάχυτο, τροφοδοτούμενο εν μέρει από τρομακτικούς τίτλους ειδήσεων και την καλλιέργεια μη ρεαλιστικών προσδοκιών για τον ρόλο των εμβολίων.

«Υπήρξε εν πολλοίς λανθασμένη επικοινωνία σχετικά με τους κινδύνους των εμβολιασμένων και το πώς πρέπει να προγραμματίζουν από εδώ και πέρα τη ζωή τους», αναφέρει ο δρ Ασις Κ. Τζα, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown. «Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι επιστρέψαμε στην αρχή της πανδημίας, ωστόσο βρισκόμαστε σε ένα αισθητά καλύτερο σημείο», συμπληρώνει.

Παρότι το στέλεχος «Δέλτα» προκαλεί έξαρση λοιμώξεων σε διάφορες πολιτείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντας και της Λουιζιάνας, η πανδημία της COVID-19 σίγουρα κάποια στιγμή θα τελειώσει. 

Για να φτάσουμε εκεί απαιτούνται σίγουρα συνεχείς προφυλάξεις τους επόμενους μήνες, ωστόσο τα εμβολιασμένα άτομα θα έχουν σημαντικά περισσότερη ελευθερία να απολαύσουν τη ζωή τους απ’ ό,τι είχαν κατά τη διάρκεια των πρώτων περιορισμών. 

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε:

– Ποιος είναι ο κίνδυνος να μολυνθώ αν έχω εμβολιαστεί;

– Σύμφωνα με τη Σάρον Μπάλτερ, διευθύντρια του τμήματος ελέγχου και πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Αντζελες, υπάρχουν πολλοί εξατομικευμένοι παράγοντες που εξηγούν τις μολύνσεις των εμβολιασμένων. 

Ωστόσο, η ομάδα της συνέλεξε πρόσφατα δεδομένα που δίνουν μια σαφέστερη εικόνα της διαφοράς του κινδύνου για τους εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους έπειτα από την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα». 

Υστερα από μελέτη των λοιμώξεων σε 10.895 πλήρως εμβολιασμένα άτομα και 30.801 μη εμβολιασμένα, τα δεδομένα έδειξαν ότι το ποσοστό μόλυνσης σε μη εμβολιασμένα άτομα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο. Μάλιστα, το ποσοστό νοσηλείας μεταξύ των εμβολιασμένων ήταν μόλις 1 ανά 100.000 άτομα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε μη εμβολιασμένα άτομα ανεβαίνει στα 29,4 ανά 100.000.

– Μπορεί ένας εμβολιασμένος να μεταδώσει την COVID-19;

– Παρότι τα μη εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν μακράν υψηλότερο κίνδυνο προσβολής και μετάδοσης, είναι πιθανό ένα εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί και να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους. Μια πρόσφατη έξαρση στο Πρόβινσταουν στη Μασαχουσέτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μπαρ και εστιατόρια, απέδειξε ότι η υπερσυγκέντρωση εμβολιασμένων ενδέχεται να οδηγήσει σε μετάδοση. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από εμβολιασμένο άτομο είναι σχετικά χαμηλός. 

Ο δρ Τζα σημειώνει ότι μια μελέτη στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης έδειξε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της μετάδοσης από εμβολιασμένα άτομα έλαβε χώρα όταν αυτά ήδη παρουσίαζαν συμπτώματα. «Οπως και σε άλλες περιπτώσεις που μελετήσαμε νωρίτερα μέσα στον χρόνο, η μετάδοση μεταξύ ασυμπτωματικών εμβολιασμένων ατόμων δεν παρατηρείται με την ίδια συχνότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Είναι ασφαλές να βρισκόμαστε με άλλα εμβολιασμένα άτομα δίχως μάσκα;

– Σε πολλές περιπτώσεις είναι πράγματι ασφαλές· ωστόσο η απάντηση εξαρτάται από μια σειρά μεταβλητών. Ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος όταν αυτό συμβαίνει με στενά μέλη της οικογένειας ή κοντινούς φίλους απ’ ό,τι όταν βρισκόμαστε με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε. Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις είναι, επίσης, σημαντικά ασφαλέστερες από τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. 

Πριν βρεθούμε σε ένα χώρο είναι θεμιτό να κάνουμε στον εαυτό μας μια σειρά από απλά ερωτήματα: Ποιο είναι το ποσοστό μετάδοσης του ιού στην περιοχή; Είναι ικανοποιητικός ο εξαερισμός στον χώρο; Εχουμε υποκείμενα νοσήματα που θα μας κάνουν πιο ευάλωτους σε επιπλοκές από την COVID-19; Και, τέλος, παρουσιάζει κάποιος από τα εμβολιασμένα άτομα πυρετό, βήχα ή έλλειψη όσφρησης και γεύσης;

– Προφυλάξεις για παιδιά έως 12 ετών

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών πιθανότατα δεν θα έχουν πρόσβαση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα, ο καλύτερος τρόπος προστασίας τους είναι να βεβαιωθούμε πως όλοι οι ενήλικες ή τα μεγαλύτερα παιδιά που τα περιτριγυρίζουν είναι εμβολιασμένοι. Μια πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι μια μη εμβολιασμένη δασκάλα δημοτικού που δεν φορούσε μάσκα μετέδωσε τον ιό σχεδόν στους μισούς μαθητές της τάξης της.

Ωστόσο, πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν την κύρια αιτία μετάδοσης, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν διάφορα μέτρα πρόληψης που τηρούνται. Ενας συνδυασμός προφυλάξεων –μάσκα σε κλειστούς χώρους, αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ των μαθητών, πλύσιμο χεριών και τακτικά τεστ– αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Παρότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκαν πριν από την επικράτηση της «Δέλτα», συνέβησαν επίσης όταν οι περισσότεροι δάσκαλοι και γονείς δεν ήταν ακόμη εμβολιασμένοι. Επομένως, οι ειδικοί διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι αντίστοιχες προφυλάξεις θα αποδώσουν το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή