Η παράξενη ιστορία του smartphone για συντηρητικούς

Η παράξενη ιστορία του smartphone για συντηρητικούς

Ο 22χρονος δισεκατομμυριούχος Eρικ Φίνμαν θέλει να μετατρέψει την τηλεφωνική συσκευή του σε πολιτικό όπλο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρία να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ήδη σημαντική περιουσία του, εκμεταλλευόμενος την ιδεολογική πόλωση της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας, διέγνωσε ο 22χρονος δισεκατομμυριούχος Ερικ Φίνμαν. Σε εντυπωσιακό βίντεο, που δημοσίευσε τον Ιούλιο στο YouTube, ο νεαρός επιχειρηματίας εμφάνισε τα σχέδιά του για νέο είδος κινητού τηλεφώνου, που θα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν «να απελευθερωθούν από τα δεσμά των ηγεμόνων της υψηλής τεχνολογίας». Οι εικόνες της διαφήμισης παραπέμπουν αισθητικά σε συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών, με αφθονία σημαιών και αναφορές σε πρώην προέδρους, όπως ο Λίνκολν και ο Τραμπ. Χάρη σε συντηρητικούς τηλεοπτικούς σχολιαστές, που προώθησαν με χαρά το «τηλέφωνο της ελευθερίας» (Freedom Phone) του Φίνμαν στο κοινό τους, η εταιρεία του 22χρονου δισεκατομμυριούχου εξασφάλισε χιλιάδες παραγγελίες για τη συσκευή αξίας 500 δολαρίων.

Οι πρώτες σημαντικές δυσκολίες εμφανίσθηκαν, όμως, όταν ήλθε η ώρα για την κατασκευή και την αποστολή των συσκευών. Ειδικοί και σχολιαστές της αγοράς έξυπνων κινητών τηλεφώνων επεσήμαναν από την αρχή ότι η χρήση φθηνής κινεζικής συσκευής για το λογισμικό του «τηλεφώνου της ελευθερίας» δεν ήταν καλή ιδέα. Την ίδια στιγμή, ακόμη και ο ίδιος ο εμπνευστής της εταιρείας, ο Φίνμαν, έπαψε γρήγορα να ενδιαφέρεται για την καθημερινή λειτουργία της, όπως για τη σύσταση ομάδων εμπορικής προώθησης, την εξυπηρέτηση πελατών και την απόδοση ΦΠΑ.

Ο Φίνμαν, που έγινε γνωστός ως ο νεότερος δισεκατομμυριούχος κρυπτονομίσματος bitcoin, είναι ένας από τους πολλούς νέους συντηρητικούς επιχειρηματίες της υψηλής τεχνολογίας, που είναι πρόθυμοι να συγκρουσθούν με τους κολοσσούς του χώρου. Τέτοιοι είναι οι πάροχοι υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων, που προσφέρουν διαδικτυακό βήμα σε ακροδεξιές ιστοσελίδες και οι επτά υπάρχουσες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για συντηρητικούς, που προσπαθούν να ανταγωνισθούν το Facebook. Ο Φίνμαν θεωρεί τον εαυτό του φορέα τεχνολογικής αλλά και πολιτικής αλλαγής, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για τη βρετανική πολιτική σκηνή, μνημονεύοντας ρητά του Μάρκου Αυρήλιου, αλλά και του μόδιστρου Καρλ Λάγκερφελντ, για να κατακεραυνώσει τη σημερινή «θλιβερή» εικόνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Για το smartphone του, όμως, ο Φίνμαν έπρεπε να βασισθεί στην Google. Το λογισμικό Android της εταιρείας υποστηρίζει εκατομμύρια εφαρμογές, ενώ η Google δίνει τη δυνατότητα τροποποίησής του προσφέροντάς το δωρεάν σε προγραμματιστές. Ο Φίνμαν προσέλαβε έτσι ομάδα προγραμματιστών, με αποστολή να «σβήσουν» κάθε ίχνος της Google από το λογισμικό του τηλεφώνου του και να το «φορτώσουν» με εφαρμογές συντηρητικών κοινωνικών δικτύων και ειδησεογραφικών σελίδων. Το τροποποιημένο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε στα τηλέφωνα που είχε αγοράσει ο Φίνμαν από την Κίνα. Πολλοί προβεβλημένοι συντηρητικοί τηλεοπτικοί σχολιαστές επέλεξαν να διαφημίσουν τη νέα συσκευή, εξασφαλίζοντας 50 δολάρια για κάθε πελάτη, ο οποίος θα χρησιμοποιούσε εκπτωτικό κωδικό. Χιλιάδες Αμερικανοί αγόρασαν τη συσκευή των 500 δολαρίων. Στα τέλη του μήνα, όμως, δημοσιεύματα του τεχνολογικού Τύπου αποκάλυπταν ότι το «τηλέφωνο της ελευθερίας» ήταν βασισμένο σε φθηνή συσκευή της κινεζικής εταιρείας Umidigi. Τα ηλεκτρονικά τσιπ της Umidigi ήταν γνωστά ως ιδιαίτερα ευάλωτα σε χάκερ. Δεχόμενος καταιγισμό επικρίσεων, ο Φίνμαν επέλεξε να συνεργασθεί με τον μικρό Αμερικανό κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων ClearCellular, οι συσκευές του οποίου δεν συνδέονται με λογισμικό Google και Apple. Η εταιρεία διέθετε επίσης πείρα στον τομέα των logistics και της εξυπηρέτησης πελατών. Παρ’ όλα αυτά, οι κριτικές για το νέο τηλέφωνο δεν υπήρξαν ενθαρρυντικές. H δημοφιλής ιστοσελίδα προϊόντων τεχνολογίας αιχμής CNET ανέφερε ότι η συσκευή των 500 δολαρίων «μοιάζει σχεδόν ισάξια με φθηνό τηλέφωνο android των 200 δολαρίων». 

Ο Φίνμαν λέει ότι έχει παραγγελίες για 12.000 «τηλέφωνα της ελευθερίας» και έσοδα 6 εκατ. δολαρίων σε επτά εβδομάδες. Ακόμη, όμως, και αν η συγκεκριμένη επιχειρηματική προσπάθεια του Φίναν αποτύχει, ο 22χρονος μεγιστάνας σχεδιάζει να αξιοποιήσει το Freedom Phone ως εργαλείο συσπείρωσης συντηρητικών ψηφοφόρων και κινητοποίησης της ιδεολογικής βάσης του κόμματος ενόψει τοπικών και εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή