Συνάντηση κορυφής Μπένετ – αλ Σίσι: Η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και μια δεκαετία

Συνάντηση κορυφής Μπένετ – αλ Σίσι: Η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και μια δεκαετία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Η τελευταία επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε το 2011 από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ λίγο πριν από την εξέγερση που τον ανέτρεψε.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που έλαβε τον περασμένο μήνα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας.

Συνάντηση κορυφής Μπένετ – αλ Σίσι: Η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και μια δεκαετία-1
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. AP IMAGES

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, οι συνομιλίες θα αφορούν «τρόπους και προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, καθώς και διμερή και περιφερειακά θέματα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους κατέρρευσαν το 2014 και αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες προοπτικές για την αναβίωσή τους. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού, αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Η αύξηση της διασυνοριακής έντασης στη Λωρίδα της Γάζας από το τέλος του Αυγούστου έθεσε σε δοκιμασία την εύθραυστη εκεχειρία που συνομολογήθηκε έπειτα από την 11ήμερη σύγκρουση του περασμένου Μαΐου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατόπιν αιγυπτιακής διαμεσολάβησης.

Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συζητήσουν περιφερειακά θέματα όπως η επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή και η κρίση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή