Γερμανία: Tι είπαν και τι όχι στο ντιμπέιτ

Γερμανία: Tι είπαν και τι όχι στο ντιμπέιτ

Κέρδισε ο Σολτς τους Μπέρμποκ και Λάσετ, απούσα η εξωτερική πολιτική

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε «πιο πειστικό» η πλειονότητα των ερωτηθέντων μετά τη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών βασικών υποψηφίων για την καγκελαρία της Γερμανίας. Η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ επικράτησε στην κατηγορία της «πιο συμπαθούς», ενώ ο Χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ υπολείπεται σε όλες τις κατηγορίες. Από την τριπλή τηλεμαχία απουσίασε εντελώς η εξωτερική πολιτική, παρά την πρόσφατη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ενώ πολλοί τηλεθεατές διαμαρτυρήθηκαν ότι η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε απλώς ένα ζήτημα μεταξύ των πολλών που εθίγησαν και όχι πρώτη προτεραιότητα των τριών διεκδικητών της καγκελαρίας. 

Η εκλογική αναμέτρηση έχει ήδη αρχίσει, καθώς εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι έχουν ταχυδρομηθεί, ενώ το ποσοστό των ψήφων που αναμένεται μέσω ταχυδρομείου έως την ημέρα των εκλογών –Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου– εκτιμάται στο 50%. 

Στην αναμέτρηση που συντόνιζαν δημοσιογράφοι του πρώτου και του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, ο Λάσετ επιχείρησε να καλύψει τη δημοσκοπική υστέρηση των Χριστιανοδημοκρατών, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Ολαφ Σολτς για τα οικονομικά σκάνδαλα που ξέσπασαν επί υπουργίας του. «Αν ο δικός μου υπουργός Οικονομικών εργαζόταν όπως εσείς, θα είχαμε πρόβλημα», είπε ο Λάσετ. Ο Σολτς απάντησε ότι επί των ημερών του ενισχύθηκε δραστικά η στελέχωση της οικονομικής αστυνομίας και καθιερώθηκαν αυστηρές ρυθμίσεις για τις ελεγκτικές εταιρείες. Στη διάρκεια των έντονων διαξιφισμών ο Σολτς κοκκίνισε, ξεφεύγοντας, όπως παρατήρησαν οι σχολιαστές, από την εικόνα του ψυχρού υποψηφίου που δεν δείχνει συναισθήματα.    

Αμφιλεγόμενες στιγμές

Τόσο η Αναλένα Μπέρμποκ όσο και ο Αρμιν Λάσετ είχαν τις δικές τους αμφιλεγόμενες στιγμές, με την Μπέρμποκ να δηλώνει «κάθε απαγόρευση είναι πηγή καινοτομίας», δίνοντας έτσι τροφή στις κατηγορίες ότι οι Πράσινοι είναι το κόμμα των απαγορεύσεων. Ο Λάσετ, εν γνώσει του ότι κατηγορείται για καταστροφική αδράνεια στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αποφάσισε να περάσει στο άλλο άκρο. «Λέμε στους πολίτες ότι η ζωή τους θα ήταν καλύτερη με μηδενικές εκπομπές ρύπων», είπε· κάτι που μπορεί να ισχύσει, αλλά όχι πριν ξεπεραστούν τα ζητήματα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. 
Ερωτηθείς πώς επιτρέπει το να είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματός του ο ακροδεξιός Χανς – Γκέοργκ Μάασεν, ο Λάσετ δήλωσε ότι τον διάλεξε η εκλογική του περιφέρεια. Προσέθεσε ότι το τείχος που προστατεύει τη δημοκρατία από την άκρα Δεξιά παραμένει ισχυρό. Η Μπέρμποκ τού επισήμανε ότι η εξίσωση της Ακροδεξιάς AfD με το κόμμα της Αριστεράς είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και ο Λάσετ αντέτεινε ότι δεν τα εξισώνει. Οι μεν (Αριστερά) είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι, τους δε (της Afd) τους μισώ και θέλω να εξαφανιστούν», είπε. 

Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο Λάσετ είπε ότι θέλει να γίνει «ο καγκελάριος της εμπιστοσύνης σας», η Μπέρμποκ επανέλαβε την έκκληση για «πραγματική αλλαγή», ενώ ο Σολτς μίλησε για «σεβασμό» στους πολίτες. 

Οι τρεις καλούνται να αναπληρώσουν ένα μεγάλο κενό, αυτό που αφήνει η αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της χώρας. Σφυγμομέτρηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, που δίδεται στη δημοσιότητα, διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ε.Ε. επί καγκελαρίας Μέρκελ, ενώ αντιθέτως οι ίδιοι οι Γερμανοί εκφράζουν απαισιοδοξία ως προς τη διεθνή θέση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή