Η Μέρκελ κλείνει μια βαλκανική οδύσσεια 16 ετών

Η Μέρκελ κλείνει μια βαλκανική οδύσσεια 16 ετών

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην περιοχή κατά τη διαδρομή της Γερμανίδας καγκελαρίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Επισκεπτόμενη χθες και σήμερα τα δυτικά Βαλκάνια, η Αγκελα Μέρκελ κλείνει έναν κύκλο που άνοιξε το 2005 με την πρώτη της επίσκεψη στην περιοχή ως υποψήφια καγκελάριος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας FAZ στην περιοχή, Μίχαελ Μάρτενς, σταχυολογεί τους σημαντικότερους σταθμούς, διαπιστώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα παραμένουν ίδια. 

«Ενας από τους συνομιλητές της Μέρκελ σκοτώθηκε, ένας άλλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, άλλοι εγκατέλειψαν την πολιτική, περιθωριοποιημένοι ή ξεχασμένοι, δύο νέα κράτη γεννήθηκαν, ένα έγινε μέλος της Ε.Ε., τρία μπήκαν στο ΝΑΤΟ», συνοψίζει ο Μάρτενς.

Απολογισμός

Ο νεκρός είναι ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε πιθανότατα από τη μαφία, το 2018, δεκατρία χρόνια μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο πιο σημαντικός συνομιλητής της κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στο Κόσοβο το 2011. Την ίδια χρονιά, η συνάντησή της με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς ήταν καταστροφική. Ο Τάντιτς κατέστησε σαφές στην καγκελάριο ότι, αφού η Σερβία συνέλαβε τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Ράντκο Μλάντιτς –όπως ζητούσε η Ε.Ε.– αναμένει ημερομηνία έναρξης ενταξιακής διαδικασίας. «Οχι τόσο γρήγορα νεαρέ», αντέτεινε εμφανώς οργισμένη η κ. Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η Σερβία πρέπει πρώτα να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο. 

Δέκα χρόνια αργότερα ο Τάντιτς παίζει τελείως περιθωριακό ρόλο στη σερβική πολιτική. Το 2014 η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνεργασία με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων εγκαινίασε τη «διαδικασία του Βερολίνου» με στόχο την ενσωμάτωση της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών των δυτικών Βαλκανίων. Το δεύτερο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, καθώς μια σειρά χωρών έχει ανακοινώσει τη δημιουργία «μίνι ζώνης Σένγκεν» των δυτικών Βαλκανίων. Κατά την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της, η Γερμανίδα καγκελάριος επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι και σήμερα με τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, στα Τίρανα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή