Εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς προχώρησε το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δημοσίευση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της χώρας. Κατά τη διάρκεια των δύο ξεχωριστών δοκιμών –που έλαβαν χώρα το Σάββατο και την Κυριακή– οι πύραυλοι πέταξαν για δύο ώρες διανύοντας απόσταση 1.500 χιλιομέτρων προτού χτυπήσουν τους στόχους τους στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας και πέσουν στα χωρικά ύδατα της χώρας. «Η αποτελεσματικότητα και η πρακτικότητα της λειτουργίας του οπλικού συστήματος επιβεβαιώθηκε ότι είναι εξαιρετική», αναφέρει η έκθεση του κορεατικού πρακτορείου ειδήσεων. Εάν αυτό ισχύει πραγματικά, η εμβέλεια των πυραύλων Κρουζ θα ήταν αρκετή για να φτάσει μέχρι το Τόκιο. 

Οι δοκιμές αυτές έρχονται εν μέσω της παρατεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Ουάσιγκτον για αποπυρηνικοποίηση, εγείροντας έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Αμέσως μετά τη δοκιμή, ο στρατός της Νότιας Κορέας ξεκίνησε μια διαδικασία ανάλυσης των δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αναφορές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τη Δευτέρα. Παράλληλα, η Αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (USINPACOM) σε ξεχωριστή δήλωση ανέφερε ότι «αυτή η δραστηριότητα υπογραμμίζει την επιμονή της Βόρειας Κορέας στην ανάπτυξη του στρατιωτικού της προγράμματος, το οποίο απειλεί τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα», ενώ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας αναμένεται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Τόκιο για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, καθώς και την άμεση επίλυση του ζητήματος της απαγωγής Ιαπώνων πολιτών από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή