ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οι άγνωστες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Ποιο είναι το παθογόνο στοχείο που παρουσιάζει παράξενη συμπεριφορά μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού κατά της Covid

Κορωνοϊός: Οι άγνωστες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Τον Μάρτιο του 2021, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Maimonides στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπο με αυξημένες εισαγωγές παιδιών και βρεφών με συμπτώματα βήχα και προβλήματα στην αναπνοή.

Τα παιδιά αυτά είχαν προσβληθεί από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ένα σύνηθες παθογόνο που μεταδίδεται κατά τη χειμερινή περίοδο και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο Johnson & Johnson: Είναι αναγκαία η ενισχυτική δόση;

Τον Μάρτιο, ωστόσο, τα κρούσματα RSV θα έπρεπε κανονικά να υποχωρούν αλλά αντ’ αυτού αυξάνονταν σε μεγάλο βαθμό. 

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι «εκτός-εποχής» εξάρσεις του RSV προκαλούσαν προβλήματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο ακόμη και σε μακρινά από τη Νέα Υόρκη μέρη, όπως οι νότιες ΗΠΑ, η Ελβετία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο ρόλος της Covid-19

Η παράξενη συμπεριφορά του ιού φαίνεται να είναι η έμμεση συνέπεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με γιατρούς. Το περασμένο έτος, τα lockdown και τα υγειονομικά μέτρα περιόρισαν τη διασπορά όχι μόνο του κορωνοϊού αλλά και άλλων ιών όπως ο RSV. Έτσι, τα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να χτίσουν ανοσία ενάντια σε αυτά τα παθογόνα.

Όταν τα μέτρα χαλάρωσαν, ο RSV μπόρεσε να μολύνει έναν μεγάλο αριθμό από ευάλωτα παιδιά και βρέφη, κάτι που οδήγησε σε ξαφνικές εξάρσεις και μάλιστα σε χρονικές περιόδους που δεν ήταν αναμενόμενες.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ενισχυτική δόση – Βρετανία: Προς χορήγηση στους ευάλωτους και τους άνω των 50

Ένα παθογόνο που προηγουμένως ήταν σχετικά προβλέψιμο, έφτασε σε σημείο να αιφνιδιάζει νοσοκομεία και οικογένειες, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. 

Τα εκτός – εποχής ξεσπάσματα οδήγησαν τις νοσοκομειακές πτέρυγες στα όριά τους, έθεσαν τις οικογένειες σε επιφυλακή και έδειξαν πόσο βαθιά έχει επηρεάσει τον κόσμο η Covid και τα μέτρα για τον περιορισμό της.

Ένα μάθημα για το μέλλον

Στην κλινική Maimonides η έξαρση κρουσμάτων του RSV έχει υποχωρήσει, αλλά η επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών Ράμπια Άγκα αντιμετωπίζει το εν λόγω ζήτημα σαν ένα ευρύτερο μάθημα για τα νοσοκομεία, προκειμένου να προσαρμοστούν σε έναν «μετά-Covid» κόσμο. 

«Αυτό που μας δίδαξε είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», αναφέρει. «Οι εποχές δεν είναι ίδιες με το πώς ήταν πριν από δύο χρόνια. Η ζωή έχει αλλάξει, ο κόσμος έχει αλλάξει, και αυτοί οι ιοί εξελίσσονται και συμπεριφέρονται με απρόβλεπτους τρόπους». 

Πηγή: BBC