Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Κίνα καθώς η Δέλτα εξαπλώνεται

Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Κίνα καθώς η Δέλτα εξαπλώνεται

Οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να επιβάλουν άμεσα μέτρα όπως περιορισμούς στα ταξίδια για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα κρούσματα Covid-19 τοπικής μετάδοσης υπερδιπλασιάστηκαν στην νοτιοανατολική επαρχία της Κίνας Φουτζιάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να επιβάλουν άμεσα μέτρα όπως περιορισμούς στα ταξίδια για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι 59 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης καταγράφηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου από 22 μολύνσεις μία ημέρα νωρίτερα. Όλα τους καταγράφηκαν στη Φουτζιάν, μια επαρχία που συνορεύει με την Τζετζιάνγκ προς τα βόρεια και με την Γκουανγκντόνγκ προς τα νότια.

Σε μόλις τέσσερις ημέρες, συνολικά 102 μολύνσεις μετάδοσης στην κοινότητα έχουν καταγραφεί σε τρεις πόλεις της Φουτζιάν, συμπεριλαμβανομένης της Σιαμέν, μιας πόλης 5 εκατ. κατοίκων που αποτελεί τουριστικό κέντρο και μεταφορικό κόμβο.

Οι μολύνσεις καταγράφονται ενόψει της εθνικής εβδομαδιαίας αργίας που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, μια σημαντική τουριστική σεζόν. Η τελευταία έξαρση κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης στα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο προκάλεσαν αναταραχή στα ταξίδια, πλήττοντας τον τουρισμό, τη φιλοξενία και τις μεταφορές.

Η αεροπορική επιβατική κίνηση της Κίνας κατέγραψε βουτιά 51,5% τον Αύγουστο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καταδεικνύοντας το πόσο τρωτές είναι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες σε επαναλαμβανόμενες εξάρσεις παρόλο που η Covid-19 είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο στη χώρα.

Η έξαρση στη Φουτζιάν ξεκίνησε από την Πουτιάν, μια πόλη 3,2 εκατ. κατοίκων, με την πρώτη περίπτωση να καταγράφεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Τα αρχικά τεστ σε δείγματα από ορισμένα κρούσματα της Πουτιάν έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν μολυνθεί από την ιδιαιτέρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Η έξαρση εξαπλώθηκε έκτοτε προς τα νότια στη Σιαμέν, που ανακοίνωσε 32 νέα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα για τις 13 Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με μία μόλις μόλυνση μία ημέρα νωρίτερα.

Όπως και στην Πουτιάν, η Σιαμέν απέκλεισε κάποιες περιοχές υψηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου, ανέστειλε τη διά ζώσης λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έκλεισε δημόσιους χώρους όπως κινηματογράφους, γυμναστήρια και μπαρ και είπε στους κατοίκους να μην φεύγουν εκτός πόλης αν δεν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.

Γνωστή για τον ήπιο καιρό της και τον χαλαρό τρόπο ζωής, η Σιαμέν είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Κινέζους.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Σιαμέν είναι επίσης σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Σήμερα ακυρώθηκε περίπου το 60% των πτήσεων προς και από τη Σιαμέν, σύμφωνα με την πλατφόρμα Variflight.

Οι αρχές στην Πουτιάν και τη Σιαμέν ξεκίνησαν τη διενέργεια μαζικών τεστ κορωνοϊού σήμερα στις δύο πόλεις, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει αυστηρά lockdowns όπως αυτά που επιβλήθηκαν στις αρχές του 2020 στην Κίνα.

«Το ένα κύμα μετά το άλλο», δήλωσε τραπεζικό στέλεχος στη Σιαμέν. «Μοιάζει σαν είναι πλέον η νέα κανονικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή