Το σινοαμερικανικό παρασκήνιο επί εποχής Τραμπ

Το σινοαμερικανικό παρασκήνιο επί εποχής Τραμπ

Οι Κινέζοι θεωρούσαν πιθανό να εξαπολύσει ο Τραμπ κάποιο πλήγμα, που θα προξενούσε διεθνή κρίση, πριν από τις εκλογές του 2020

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ χρειάστηκε να τηλεφωνήσει δύο φορές στον Κινέζο ομόλογό του κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Τραμπ, για να τον πείσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε καμία πρόθεση να επιτεθεί στην Κίνα ώστε να παραμείνει στην εξουσία και ότι οι ΗΠΑ δεν τελούσαν υπό κατάρρευση. Αυτά αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι της Ουάσιγκτον Ποστ, Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα, στο τελευταίο τους βιβλίο με τίτλο «Peril» (Κίνδυνος) που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Μπορεί η κατάσταση να δείχνει ασταθής», είπε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι στον Κινέζο στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την εισβολή των οπαδών του προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. «Αλλά έτσι είναι η δημοκρατία. Είμαστε 100% σταθεροί, όλα είναι καλά». Αργότερα την ίδια μέρα ο στρατηγός, ανήσυχος για τις πιθανές ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε σε σύσκεψη τους ανώτατους αξιωματικούς και τους υπενθύμισε ότι δεν μπορούν να εξαπολύσουν πυρηνικά όπλα χωρίς να εμπλακεί και ο ίδιος σε μια τέτοια απόφαση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι τις παραμονές των εκλογών του 2020 οι Κινέζοι θεωρούσαν πιθανό να εξαπολύσει ο Τραμπ κάποιο πλήγμα που θα προξενούσε διεθνή κρίση, ώστε να φανεί ως σωτήρας και να κερδίσει τις εκλογές. Τότε ήταν που ο στρατηγός Μίλι τηλεφώνησε για πρώτη φορά στον Κινέζο ομόλογό του, μέσω ενός μυστικού διαύλου. Ηθελε να διαβεβαιώσει την κινεζική ηγεσία ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδίαζαν να επιτεθούν στην Κίνα. Γνωρίζοντας τη στρατιωτική άνοδο της Κίνας, ο Μίλι φοβόταν ότι μία λάθος ερμηνεία μιας αμερικανικής ενέργειας μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Στο τηλεφώνημα της 8ης Ιανουαρίου, ο στρατηγός Λι πίεζε τον Μίλι επί μιάμιση ώρα για το αν ο στρατός των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να αναλάβει δράση. Ο Κινέζος στρατηγός φοβόταν ότι ο Τραμπ αναζητούσε ευκαιρία για να σφετεριστεί την εξουσία, όπως έκανε ο Χίτλερ εκμεταλλευόμενος τη φωτιά στο Ράιχσταγκ. Ο Μίλι δεν θεωρούσε ότι ο Τραμπ επεδίωκε πόλεμο, αλλά ότι μπορεί να εξαπέλυε κάποιου είδους στρατιωτικό πλήγμα, το οποίο θα πυροδοτούσε αλυσιδωτή αντίδραση και θα οδηγούσε σε πόλεμο. Στην ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν στράφηκε στον Μίλι και τον ευχαρίστησε. «Γνωρίζουμε όσα έκανες για εμάς», του είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή